Recepty na obed Recepty na obed

Zeleninový kaviár – cuketová nátierka

Zeleninový kaviár - cuketová nátierka
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Chutná letná nátierka vhodná na hrianky i do omáčok.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Zeleninový kaviár – cuketová nátierka
Chutná letná nátierka vhodná na hrianky i do omáčok.
ČAS PRÍPRAVY: 20 mins
ČAS VARENIA: 20 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 40 mins
Porcie: 1 porcia
Kalórie: 3 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 1 kg očistená cuketa
  • 3 ks biela paprika
  • 2 ks väčšia paradajka
  • 1 ks mrkva
  • 2 ks väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 100 ml rastlinný olej

NA DOCHUTENIE:

  • podľa chuti ocot
  • podľa chutikryštálový cukor
  • podľa chuti soľ mleté čierne korenie, sladká al. pálivá paprika

Postup varenia:
 

  • Cuketu umyjeme, vydlabeme semienka, a ak je staršia (väčšia) aj ošúpeme. Očistenú cuketu pokrájame na malé kocky.
  • Paradajky na vrchu narežeme do kríža, na minútku vložíme do vriacej vody, schladíme, olúpeme a pokrájame na kocky.
  • Papriky zbavíme jadrovníka a nasekáme nadrobno.
  • Mrkvu ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
  • Cibuľu očistíme, nasekáme na drobno a vložíme do hrnca s rozpáleným olejom.
  • Pridáme ostatnú zeleninu, prelisovaný cesnak, zľahka posolíme a spolu dusíme, kým sa zelenina nezačne rozpadať a neodparí sa väčšina uvoľnenej šťavy.
  • Potom zmes odstavíme z plameňa a buď rozmixujeme ponorným mixérom priamo v hrnci, alebo vložíme do samostatne stojaceho mixéra a rozmixujeme na pyré.
  • Cuketovú nátierku vrátime nad plameň, opäť privedieme k varu a dochutíme podľa vlastných preferencií octom, cukrom, soľou, korením a sladkou či pálivou paprikou.
  • Ešte horúcu nátierku vrstvíme do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrieme viečkami.
  • Poháre zabalíme do prikrývky a necháme zakryté do druhého dňa. Neskôr poháre s nátierkou uskladníme na chladnom, suchom mieste.

Náš tip:

Ak by boli paradajky málo šťavnaté, môžeme na začiatku dusenia podliať troškou vody, kým zelenina pustí vlastnú šťavu.

Vyživovacie hodnoty:

Serving: 3gKalórie: 3kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 1gSodík: 1mgDraslík: 8mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 1IUVitamín B6: 1mgVitamín C: 1mgCalcium: 4mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 3mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: nátierka
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
NÁTIERKY
   

Není povolené komentovať.