Recepty na obed Recepty na obed

Zelené karí

Zelene kari
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Tradičný pokrm z thajskej kuchyne, ktorý si určite zamilujete kvôli jeho krásnej farbe a ostrej chuti.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Zelené karí
Tradičný pokrm z thajskej kuchyne, ktorý si určite zamilujete kvôli jeho krásnej farbe a ostrej chuti.
ČAS PRÍPRAVY: 20 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 50 mins
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 2 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

ZELENÁ KARÍ PASTA:

  • 1 ks čerstvý zázvor 3 cm kúsok
  • 2 stonky citrónová tráva
  • 5 strúčikov cesnak
  • 6 ks limetkové listy kaffir
  • 1 KL rasca cela
  • 1 KL koriander celý
  • 4 ks zelené čili papričky
  • 2 ks šalotka
  • 1 hrsť čerstvý koriander alebo sladká bazalka

EŠTE POTREBUJEME:

  • 700 g kuracie stehná bez kostí a kože
  • 1 konzerva kokosové mlieko
  • 1 ks cuketa
  • 200 g mrazený hrášok
  • 2 ks červené čili papričky
  • 2 PL rybacia omáčka
  • 1 hrsť sladká bazalka
  • podľa chuti soľ trstinový cukor

Postup varenia:
 

  • Začneme tým, že si na suchej panvici opražíme celú rascu a celý koriander, kým koreniny nezačnú aromatizovať. Odstavíme a koreniny presypeme do misky.
  • Teraz máme dve možnosti, ako pripraviť zelenú karí pastu: buď ju podrvíme v mažiari, alebo si ušetríme manuálnu prácu a všetko spolu nasekáme (rozmixujeme) v kuchynskom robote.
  • Tak, či onak všetky suroviny nakrájame na menšie časti: očistené šalotky, citrónovú trávu (použijeme len spodnú časti stoniek), očistený cesnak, zelené čili papričky a pridáme čerstvo postrúhaný zázvor, limetkové listy a koriander alebo bazalku a tiež opraženú rascu a koriander. Mixujeme alebo postupne drvíme v mažiari, kým nezískame zelenú pastu.
  • Do veľkého hrnca dáme variť vodu (zhruba 5-6 deci). Keď voda zovrie, pridáme do nej zelenú karí pastu, kokosové mlieko a tiež na menšie kúsky pokrájané kuracie stehná.
  • Spoločne varíme zhruba 20 minút, a potom postupne pridávame zeleninu, ktorá už potrebuje len pár minút varu: hrášok, na kolieska pokrájanú cuketu (aj so šupkou), nasekané červené čili papričky. Odstavíme.
  • Nakoniec zelené karí dochutíme rybacou omáčkou, primiešame lístky sladkej bazalky a ochutnáme. Podľa chuti potom ešte môžeme pridať soľ či trošku cukru. Karí by malo mať výraznú a ostrú chuť, ktorú pri jedení zjemní prílohová ryža (tradične jazmínová).

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 2kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 1gSodík: 1mgDraslík: 5mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 1IUVitamín B6: 1mgVitamín C: 1mgCalcium: 2mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 2mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: kari
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
KURACIE MÄSO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hlasujte za recept.