Recepty na obed Recepty na obed

Veľkonočná torta s marcipánom a sušeným ovocím

Veľkonočná torta s marcipánom a sušeným ovocím
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Tradičný anglický ovocný koláč obohatený o hriešne dobrý marcipán, ktorý sa zvykne podávať v predveľkonočnom období, ale aj počas Veľkej noci. Vyskúšajte.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Veľkonočná torta s marcipánom a sušeným ovocím
Tradičný anglický ovocný koláč obohatený o hriešne dobrý marcipán, ktorý sa zvykne podávať v predveľkonočnom období, ale aj počas Veľkej noci. Vyskúšajte.
ČAS PRÍPRAVY: 40 mins
ČAS VARENIA: 2 hrs
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs 40 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 239 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 180 g zmäknuté maslo
  • 150 g hnedý cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 300 g masrcipán
  • 3 ks vajce
  • 170 g hladká múka
  • 2 ČL mletá škorica
  • kôra z 1 pomaranča
  • kôra z 1 citróna
  • 180 g hrozienka sultánky
  • 70 g sušené brusnice
  • 3 PL marhuľový džem
  • marcipánové alebo čokoládové vajíčka na ozdobu
  • 70 g kandizované čerešne

Postup varenia:
 

  • Rúru vyhrejeme na 150 °C a tortovú formu (s priemerom 15 cm) vymastíme a vystelieme papierom na pečenie alebo vysypeme múkou.
  • Marcipán si rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme plát a následne vyrežeme kruh jeden s priemerom cca 14 cm a druhý cca 16 cm.
  • Domáci marcipán (bez vajec)
  • Do väčšej misy dáme zmäknuté maslo, hnedý cukor a vanilkový cukor, hladkú múku, mletú škoricu, pomarančovú a citrónovú kôru a všetko spolu dobre premiešame. Následne primiešame hrozienka, brusnice a kandizované čerešne.
  • Polovicu pripraveného cesta nanesieme do tortovej formy a povrch uhladíme. Naň položíme menší marcipánový kruh a nanesieme zvyšok cesta. Opäť povrch uhladíme.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre cca 2 hodiny. Koláč po upečení musí byť pevný na dotyk. Po vytiahnutí z rúry necháme 10 minút chladnúť vo forme. Následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.
  • Marhuľový džem zohrejeme s troškou vody a potrieme ním vrch torty.
  • Trošku marhuľového džemu si necháme na “prilepenie” vajíčok.
  • Následne na tortu potretú džemom položíme marcipánový kruh, jemne pritlačíme a zvlníme okraje. Nakoniec odloženým marhuľovým džemom prilepíme vajíčka.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 239kcalSacharidy: 16gProteíny: 2gTuky: 18gNasýtené tuky: 12gTransmastné tuky: 1gCholesterol: 50mgSodík: 162mgDraslík: 29mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 564IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín D: 1µgCalcium: 9mgKyselina listová: 40µgŽelezo: 1mgHorčík: 5mgFosfor: 29mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: torta
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče
   

Není povolené komentovať.