Recepty na obed Recepty na obed

Tradičný maďarský koláč (Flódni)

Tradicny madarsky kolac (Flodni)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Tento koláč z kuchyne našich južných susedov veľmi pripomína vianočný Štedrák.

Ohodnoďte recept
Tradičný maďarský koláč (Flódni)
Tento koláč z kuchyne našich južných susedov veľmi pripomína vianočný Štedrák.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr
ČAS VARENIA: 48 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 48 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 12 porcií
Kalórie: 367 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

MAKOVÁ PLNKA:

ORECHOVÁ PLNKA:

JABLKOVÁ PLNKA:

  • 800 g postrúhané jablká
  • 2 PL citrónová šťava
  • 2 PL med
  • 1/2 KL škorica
  • 1/4 KL muškátový oriešok

EŠTE POTREBUJEME :

Postup varenia:
 

  • Cesto: Obe múky preosejeme do väčšej misky, následne preosejeme aj práškový cukor, pridáme soľ a prášok do pečiva. Sypké suroviny spolu premiešame.
  • Potom k múkam pridáme žĺtky, na kocky pokrájané studené maslo a všetko spolu spracujeme na sypkú mrveničku. Postupne prilievame víno a cesto vypracujeme do celistvého bochníka, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do chladu, kým si pripravíme plnky.
  • Maková plnka a orechová plnka: do dvoch menších hrncov dáme zahrievať víno (2x 100 ml) s cukrom (2x 100 g) a hrozienkami (2x 50 g).
  • Keď sa cukor roztopí a zmes takmer vrie, hrnce odstavíme, do jedného primiešame mletý mak a do druhého mleté orechy (môžeme pridať aj za hrsť hrubšie nasekaných). Plnky necháme úplne vychladnúť.
  • Jablková plnka: z postrúhaných jabĺk v dlaniach vytlačíme čo najviac šťavy, vložíme ich do misky, pridáme citrónovú šťavu, škoricu, muškátový oriešok a med. Všetko spolu premiešame.
  • Menší hlboký plech (25×25 cm) vystelieme papierom na pečenie (dno i boky). Cesto rozrežeme na štyri rovnaké časti. Z každej postupne vaľkáme štvorec o veľkosti plechu na pomúčenej doske.
  • Vyskladanie: na dno plechu uložíme prvý plát cesta, potrieme ho tretinou lekváru a na vrch rozotrieme orechovú plnku. Pokračujeme: cesto, lekvár, maková plnka a opäť cesto, lekvár, jablková plnka. Na vrch položíme posledný plát cesta, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom a dlhou vidlicou alebo špajľou koláč poprepichujeme až po spodnú vrstvu.
  • Vrstvený koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 50 až 60 minút.
  • Flódni necháme úplne vychladnúť a neskôr krájame na tenšie (tehličkové) rezy.

Podobný VideoRecept:

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 17gFosfor: 53mgHorčík: 10mgŽelezo: 2mgKyselina listová: 77µgCalcium: 18mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 749IUVlákniny: 1gKalórie: 367kcalDraslík: 55mgSodík: 239mgCholesterol: 3mgNasýtené tuky: 4gTuky: 17gProteíny: 5gSacharidy: 49gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: koláč
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče

Pridaj komentár