Recepty na obed Recepty na obed

Sviečková na smotane

Sviečková na smotane
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Česká klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnom dobrom receptári.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Sviečková na smotane
Česká klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnom dobrom receptári.
ČAS PRÍPRAVY: 20 mins
ČAS VARENIA: 2 hrs 20 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs 40 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 1 porcie
Kalórie: 391 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 600 g hovädzie mäso sviečková
  • 150 g údená slanina
  • 1 PL bravčová masť
  • 4 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 1 ks zeler
  • 2 ks cibuľa
  • 1 PL horčica
  • 1 KL ocot
  • 1 PL cukor
  • 2 ks bobkový list
  • 6 ks čierne korenie celé
  • 3 ks nové korenie celé
  • 1 KL sušený tymián
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • podľa chuti soľ mleté čierne korenie, cukor, citrónová šťava

Postup varenia:
 

  • 100 g slaniny nakrájame pozdĺžne na 3 až 4 kvádriky a zvyšok na malé kocky.
  • Zeleninu pokrájame na menšie kocky (vrátene cibule).
  • Mäsko umyjeme, osušíme a menším, ostrým nožom doň urobíme 3 až 4 diery, ktoré prešpikujeme plátkami slaniny.
  • Sviečkovú dobre posolíme a okoreníme z každej strany.
  • Ďalší krok môžeme robiť priamo v pekáči, ušetríme si tak riad aj prekladanie surovín z panvice.
  • Pekáč postavíme na oheň, rozpustíme masť, a keď je dostatočne horúca pridáme mäsko a opekáme do hneda z každej strany.
  • Mäso vytiahneme a do pekáča vložíme slaninku, kocky mrkvy, petržlenu a zeleru. Chvíľu restujeme, a potom pridáme cibuľku a opäť opekáme, kým nezmäkne. Zeleninu dochutíme kvapkou octu, cukrom a horčicou. Keď cukor skaramelizuje pekáč stiahneme z plameňa.
  • Zeleninu zalejme vriacou vodou (cca 1 liter), pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, tymian a trochu soli.
  • Mäsko vrátime do pekáča, zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 160°C na cca 2 hodiny.
  • Z pekáča vytiahneme mäso a necháme ho odpočívať na drevenej doske, zakryté alobalom.
  • Z omáčky vytiahneme koreniny, rozmixujeme ju tyčovým mixérom, postavíme na plameň, zjemníme smotanou a odstavíme. Na záver ešte dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, soľou a korením.
  • Plátky alebo kúsky sviečkovej servírujeme na omáčke, a ako prílohu volíme domácu knedľu.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 391kcalSacharidy: 7gProteíny: 4gTuky: 40gNasýtené tuky: 23gCholesterol: 104mgSodík: 171mgDraslík: 286mgVlákniny: 1gCukry: 7gVitamín A: 1247IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 2mgVitamín D: 1µgCalcium: 221mgKyselina listová: 14µgŽelezo: 1mgHorčík: 21mgFosfor: 232mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: na smotane, Sviečková
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
   

Není povolené komentovať.