Recepty na obed Recepty na obed

Švédske žemle s mandľovou plnkou a šľahačkou (Semlor)

Svedske zemle s mandlovou plnkou a slhackou (Semlor)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Toto je skutočná delikatesa zo Škandinávie, ktorú si teraz ľahko pripravíte doma.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Švédske žemle s mandľovou plnkou a šľahačkou (Semlor)
Toto je skutočná delikatesa zo Škandinávie, ktorú si teraz ľahko pripravíte doma.
ČAS PRÍPRAVY: 2 hrs
ČAS VARENIA: 15 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs 15 mins
Druh jedla: Večera
Kuchyňa: Švédska kuchyňa
Porcie: 9 porcií
Kalórie: 333 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

ŽEMLE:

PLNKA:

NA VRCH:

  • 250 ml smotana na šľahanie 33% a viac
  • trochu práškový cukor na posypanie

Postup varenia:
 

  • Žemličky: Do misky nalejeme teplé mlieko, pridáme rozmrvené droždie, cukor a spolu všetko premiešame a počkáme asi 15 minút, kým sa kvások zaktivuje.
  • Potom ku kvásku primiešame čerstvo podrvený alebo zomletý kardamom, vajce a opäť premiešame.
  • Nasleduje múka, ktorú sme premiešali so soľou a kypriacim práškom. Opäť zľahka zapracujeme.
  • Nakoniec pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme celistvé, ale pomerne lepivé cesto, ktoré priamo v miske prekryjeme utierkou a necháme odpočívať zhruba 15 minút.
  • Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, jemne ho spracujeme do bochníka, ktorý rozdelíme na 8 až 9 rovnakých častí a z každej v pomúčených dlaniach vytvarujeme malé žemličky. Žemle v dostatočných vzdialenostiach poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 90 minút.
  • Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C na zhruba 13 až 15 minút. Necháme vychladnúť, ostrým nožom zrežeme vršky, ktoré odložíme bokom a v strede každej žemle vydlabeme jamku. Striedky nevyhodíme, použijeme ich na zahustenie plnky.
  • Na plnku spolu zomelieme alebo posekáme mandle s cukrom, pridáme štipku soli, kardamomu a spolu s mliekom vymiešame redšiu zmes, do ktorej primiešame vydlabané striedky žemličiek.
  • Žemle naplníme plnkou, na vrch nastriekame čerstvo ušľahanú šľahačku, na ktorú položíme odrezané vršky žemličiek a nakoniec všetko posypeme práškovým cukrom.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 333kcalSacharidy: 46gProteíny: 5gTuky: 15gNasýtené tuky: 9gTransmastné tuky: 1gCholesterol: 38mgSodík: 175mgDraslík: 107mgVlákniny: 1gCukry: 21gVitamín A: 459IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 67mgKyselina listová: 64µgŽelezo: 2mgHorčík: 13mgFosfor: 90mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: Semlor
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče

Leave a Reply