Recepty na obed Recepty na obed

Super jednoduchý jahodový koláč (galetka)

Super jednoduchý jahodový koláč (galetka)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Tento voňavý koláčik krásne nerovnomerných tvarov si zamilujete. Čerstvé jahody sa tu snúbia so škoricou a kardamonom.  

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Super jednoduchý jahodový koláč (galetka)
Tento voňavý koláčik krásne nerovnomerných tvarov si zamilujete. Čerstvé jahody sa tu snúbia so škoricou a kardamonom.  
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr
ČAS VARENIA: 35 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 35 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 163 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

JAHODOVÁ PLNKA:

  • 350 g čerstvé jahody
  • 1 PL trstinový cukor
  • 1/2 KL mletá škorica
  • 1/4 KL mletý kardamón
  • 1 KL vanilkový extrakt
  • 1 PL kukuričný škrob

EŠTE POTREBUJEME:

  • vajíčko na potretie cukor na posypanie

Postup varenia:
 

  • Cesto: múku, soľ a cukor premiešame v miske a pridáme na kocky pokrájané studené maslo. Všetko spracujeme končekmi prstov na jemnú mrveničku.
  • Okamžite pridáme ocot a postupne (po lyžiciach) prilievame studenú vodu, kým cesto pri stlačení medzi prstami nebude lepiť, ale zároveň ešte stále mrviť . Vtedy ho premiestnime na pracovnú dosku a rukami spracujeme celistvý bochník, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na cca 30 minút alebo mrazničky na zhruba 10 minút.
  • Medzitým si pripravíme plnku: umyté a osušené jahody pokrájame na tenké plátky a vložíme ich do misky, kde ich posypeme cukrom, škoricou, kardamonom a prilejeme vanilkový extrakt. Nakoniec pridáme škrob, všetko spolu premiešame a odložíme bokom.
  • Vychladené cesto položíme priamo na papier na pečenie, ktorý sme jemne pomúčili a pomúčeným valčekom ho vyvaľkáme na kruh s priemerom okolo 22 cm. Potom papier s cestom preložíme na plech.
  • Do stredu cesta navrstvíme marinované jahody a voľné okraje zahneme do vnútra, aby nám plnka nevytiekla. Nebojíme sa okraje prelomiť vždy napríklad v štvrtine či pätine kruhu. Na galetkách je krásna práve ich nerovnomernosť. Plech s koláčom uložíme do chladničky na zhruba 15 mínút.
  • Neskôr okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme trstinovým cukrom a jahodovú galetku pečieme v rúre vyhriatej na 200°C zhruba 30 až 35 minút.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 163kcalSacharidy: 15gProteíny: 2gTuky: 10gNasýtené tuky: 2gSodík: 167mgDraslík: 27mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 447IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgCalcium: 7mgKyselina listová: 37µgŽelezo: 1mgHorčík: 5mgFosfor: 24mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: koláč
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče
   

Není povolené komentovať.