Srdcom tejto základnej omáčky na cestoviny sú naozaj zrelé, voňavé a slnkom ochutené paradajky.
Srdcom tejto základnej omáčky na cestoviny sú naozaj zrelé, voňavé a slnkom ochutené paradajky.
Suroviny – Ingrediencie:
- 1 PL olivový olej
- 1 ks väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 2 hrste bazalka
- 1 kg zrelé paradajky
- 1 PL balzamikový ocot
- 500 g špagety alebo iné cestoviny
- 100 g strúhaný parmezán
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup varenia:
- Cibuľu nasekáme na jemno a pridáme k rozpálenému oleju do väčšej panvice.
- Cibuľku necháme karamelizovať , kým nebude krásne zlatohnedá – zhruba 5 minút.
- Cesnak nasekáme nadrobno. Zo stoniek bazalky otrháme celé lístky.
- Keď je cibuľka krásne zlatohnedá, pridáme k nej polovicu celých lístkov bazalky a cesnak.
- Intenzitu plameňa znížime na minimum a pokračujeme v karamelizovaní.
- Medzitým si nakrájame paradajky na väčšie kúsky a pridáme ich k cibuľke spolu s lyžicou balzamikového octu.
- Paradajky necháme dusiť na malom plameni zhruba 15 minút, čo nám dáva dostatok času na uvarenie cestovín.
- Pred koncom omáčku dochutíme soľou a korením.
- Do šálky si naberieme vriacu vodu z cestovín, zvyšok scedíme a cestoviny navrstvíme do omáčky v panvici.
- Premiešame, pridáme cestovinovú vodu a spolu prevaríme a dobre premiešame, aby sa všetky cestoviny obalili omáčkou.
- Špagety rozložíme na taniere a servírujeme ozdobené zvyšnou bazalkou a bohato posypané parmezánom.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 1gFosfor: 1mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 1mgVitamín C: 1mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1IUVlákniny: 1gKalórie: 3kcalDraslík: 2mgSodík: 1mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED