Recepty na obed Recepty na obed

Slovinský orechový závin (Potica)

Slovinský orechový závin (Potica)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Vynikajúci kysnutý závin s delikátnou orechovou plnkou, ktorý sa v Slovinsku pečie aj na Veľkú noc.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Slovinský orechový závin (Potica)
Vynikajúci kysnutý závin s delikátnou orechovou plnkou, ktorý sa v Slovinsku pečie aj na Veľkú noc.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr 30 mins
ČAS VARENIA: 1 hr 10 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs 40 mins
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 12 porcií
Kalórie: 185 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

KYSNUTÉ CESTO:

ORECHOVÁ PLNKA:

EŠTE POTREBUJEME:

  • trochu maslo na vymastenie formy
  • trochu mlieko na potretie
  • trochu práškový cukor na posypanie

Postup varenia:
 

  • Teplé mlieko, cukor a droždie premiešame v miske a necháme vzísť kvások.
  • Múku nasypeme do väčšej misky, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtky, aktívny kvások a spracujeme cesto. Potom pridáme soľ a roztopené maslo a opäť spracujeme.
  • Cesto premiestnime na pomúčenú dosku a rukami hnetieme, kým nedostaneme hladký a elastický bochník, ktorý v zakrytej miske necháme kysnúť na teplom mieste zhruba hodinu.
  • Kým cesto kysne, pripravíme si plnku: do rajnice nalejeme smotanu, pridáme rum, maslo, škoricu, cukor, med a strúhanú citrónovú kôru.
  • Všetko privedieme k varu a premiešame s orechmi. Plnku dokončíme primiešaním snehu, ktorý sme ušľahali z bielkov a cukru.
  • Cesto vyvaľkáme na tenký plát, potrieme plnkou, zrolujeme a roládu uložíme do maslom vymastenej bábovkovej formy. Zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu podkysnúť.
  • Pred pečením potrieme povrch závinu mliekom, poprepichujeme ho špajľou a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C prvých 45 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte zhruba 20 až 25 minút.
  • Hotovú Poticu vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 185kcalSacharidy: 36gProteíny: 5gTuky: 2gNasýtené tuky: 1gCholesterol: 6mgSodík: 25mgDraslík: 92mgVlákniny: 1gCukry: 4gVitamín A: 65IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 19mgKyselina listová: 78µgŽelezo: 2mgHorčík: 13mgFosfor: 59mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: závin
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče
   

Není povolené komentovať.