Recepty na obed Recepty na obed

Ryžový pilaf

Ryžový pilaf
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Tradičná turecká príloha. Nadýchaná a jemná ryža s jemnou orieškovou chuťou.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Ryžový pilaf
Tradičná turecká príloha. Nadýchaná a jemná ryža s jemnou orieškovou chuťou.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr 30 mins
ČAS VARENIA: 10 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 40 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 1 porcia
Kalórie: 43 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 400 g dlhozrnná ryža 2x 200 ml hrnček
  • 2 KL soľ
  • 2 PL maslo
  • 3 PL olivový olej
  • 600 ml voda 3x 200 ml hrnček
  • 1/2 KL kryštálový cukor
  • 1 PL citrónová šťava

Postup varenia:
 

  • Ryžu nasypeme do misky. Pridáme soľ a spolu premiešame. Všetko zalejeme vriacou vodou, aby bola všetka ryža ponorená a necháme stáť zhruba 60 minút.
  • Potom vodu zlejeme a ryžu preplachujeme studenou vodou, kým nebude pretekajúca voda čistá. Takto sa zbavíme väčšiny škrobu.
  • Vo veľkej hlbokej panvici rozpustíme maslo a zahrejeme ho spolu s olejom.
  • Keď maslo začne zľahka hnednúť, pridáme ryžu a na strednom plameni pražíme za stáleho miešania zhruba 5 minút, kým ryža nenadobudne sklovitý vzhľad a jednotlivé zrniečka sa nezačnú lepiť dohromady.
  • Počas miešanie ryžu opäť osolíme (cca 1 KL ) a nakoniec zalejeme vodou, pridáme cukor a citrónovú šťavu.
  • Intenzitu plameňa znížime na minimum, panvicu zakryjeme a ryžu dusíme 10 minút. Potom vypneme plameň a necháme na tom istom mieste odpočívať ešte 15 minút.
  • Potom ryžu opatrne premiešame. Lyžicou akoby obraciame z dola nahor, aby sme nerozbili jednotlivé zrniečka od seba. Opäť prikryjeme na 15 minút.
  • Pilaf podávame k mäsku, omáčkam i zeleninovým jedlám.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 43kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 5gNasýtené tuky: 1gSodík: 794mgDraslík: 2mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 72IUVitamín C: 1mgCalcium: 1mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 1mg
Kľúčové slovo: pilaf
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
Arabská kuchyňa · BEZMÄSITÉ JEDLÁ · PRÍLOHY
   

Není povolené komentovať.