Recepty na obed Recepty na obed

Rybací guláš

Brodet je delikátny guláš z morských rýb a plodov, ktorý nájdete v každej dobrej chorvátskej reštaurácii. Pripravte si ho aj doma a predĺžte si dovolenku!
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Guláš alebo guľáš je hustá, výdatná polievka, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie mäso. Obsahuje množstvo variabilných ingrediencií, mimo iných zemiaky, cibuľu, paradajky, cesnak, čierne korenie, štipľavú papriku a pod. Varí sa niekoľko hodín, najprv sa praží cibuľový základ. Známe sú rôzne kombinácie, napríklad s baraním, či teľacím mäsom. Aj v súčasnosti vznikajú nové varianty tohoto jedla.

Brodet je delikátny guláš z morských rýb a plodov, ktorý nájdete v každej dobrej chorvátskej reštaurácii. Pripravte si ho aj doma a predĺžte si dovolenku!

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Rybací guláš
Brodet je delikátny guláš z morských rýb a plodov, ktorý nájdete v každej dobrej chorvátskej reštaurácii. Pripravte si ho aj doma a predĺžte si dovolenku!
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 11 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 500 g čerstvá tilapia
  • 400 g losos filety
  • 4 ks krevety kráľovské
  • 10 ks slávky
  • 10 strúčikov cesnak
  • 3 hrste petržlenová vňať
  • 2 ks citrón
  • 3 PL olivový olej
  • 1 ks cibuľa
  • 200 ml biele víno
  • 300 g pasírované paradajky
  • 300 ml rybací vývar zeleninový vývar
  • 10 ks cherry paradajky
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup varenia:
 

  • Tilapiu pokrájame na podkovičky a vložíme do väčšej misy.
  • Pridáme celé filety lososa a tiež krevety.
  • Ryby namarinujeme prelisovaným cesnakom (8 strúčikov), nesekanou petržlenovou vňaťou (2 hrste) a citrónovou šťavou. Misku s rybami zakryjeme fóliou a uložíme do chladu na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
  • Neskôr si vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme nasekaný cesnak (2 strúčiky), nasekanú cibuľku, a keď cibuľa zmäkne, zalejeme ju vínkom.
  • Potom pridáme pasírované paradajky, vývar, soľ, korenie a do tejto aromatickej omáčky poukladáme marinované ryby a krevety.
  • Nezakryté varíme na miernom ohni zhruba 30 minút. Nemiešame! Iba potriasame hrncom. Tak zabezpečíme že kúsky rýb zostanú v celku.
  • Asi tri minútky pred koncom varu pridáme celé cherry paradajky a slávky. Keď sa slávky začnú otvárať, guláš stiahneme z plameňa.
  • Servírujeme tak, že do hlbokého taniera dáme lyžicu uvarenej polentovej kaše (voda, soľ, polenta) okolo poukladáme kúsky tilapie, lososa, krevetu a zopár slávok. Všetko prelejeme naberačkou šťavy a zasypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 1gFosfor: 4mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 6mgVitamín C: 2mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 64IUVlákniny: 1gKalórie: 11kcalDraslík: 15mgSodík: 1mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: Rybací guláš
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
·
                           
Kategórie receptov:
RYBY · RYBY Z JAZERA
   

Není povolené komentovať.