Recepty na obed Recepty na obed

Pomaly pečená bôčiková roláda (Porchetta)

Pomaly pecena bocikova rolada (Porchetta)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Porchetta. Tradičná talianska pečienka z chrumkavého bôčika. 

Ohodnoďte recept
Pomaly pečená bôčiková roláda (Porchetta)
Porchetta. Tradičná talianska pečienka z chrumkavého bôčika. 
ČAS PRÍPRAVY: 20 mins
ČAS VARENIA: 4 hrs 20 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 4 hrs 40 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Kalórie: 17 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 1 ks bravčový bok s kožou v celku 2 až 3 kg
  • 10 strúčikov cesnak
  • 2 KL soľ
  • 1 KL mleté čierne korenie
  • 10 lístky čerstvá šalvia
  • 1 vetvička čerstvý rozmarín
  • 1 PL čerstvý al. sušený tymian
  • 2 hrste vlašské al. píniové orechy
  • 1 ks pomaranč kôra

Postup varenia:
 

  • Základom receptu na túto roládu je celý kúsok bravčového boku (bez kosti) a s kožou. Taký v supermarkete pravdepodobne nezoženiete, takže odporúčame navštíviť najbližšie mäsiarstvo.
  • Plát bravčového boku najskôr skúšobne zrolujeme kožou von. Nožom si naznačíme, kde sa koža dostáva pri rolovaní do vnútra rolády a následne kožu po značku odrežeme. Nechceme totiž, aby koža bola vo vnútri rolády – neprepiekla by sa a ostala by gumová. Opäť zrolujeme a presvedčíme sa, že vo vnútri máme len mäso a kože je len na vrchu.
  • Teraz na mäso (do vnútra rolády) nanesieme pretlačený cesnak, soľ, korenie, bylinky, nasekané, na sucho opražené orechy a postrúhame kôru z pomaranča. Všetky suroviny rukami vtlačíme do mäsa.
  • Roládu opäť zrolujeme, kožu narežeme do šachovnice po celej ploche, previažeme povrázkom s ohľadom na veľkosť rolády na 3 až 5 miestach a takto ju uložíme do chladničky na aspoň 12 hodín. Roládu v chlade ničím neprekrývame, chceme aby kož dobre preschla a bola po upečení krásne chrumkavá.
  • Na druhý deň položíme roládu na mriežku, ktorú sme umiestnili nad hlbší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 130°C zhruba 4 hodiny (ak máme ihlicovú sondu teplota mäsa vo vnútri by mala dosiahnuť 70°C).
  • Potom teplotu zvýšime na 220°C a pečieme ešte asi 20 minút, aby bola koža krásne zlatohnedá chrumkavá.
  • Porchettu priečne krájame na hrubšie plátky. Podávame s nakladanou zeleninou, čerstvým chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa piekli v tuku uvoľnenom z bôčiku.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 17kcalSacharidy: 4gProteíny: 1gTuky: 1gNasýtené tuky: 1gSodík: 777mgDraslík: 54mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 6IUVitamín B6: 1mgVitamín C: 3mgCalcium: 23mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 4mgFosfor: 17mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: roláda
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
BRAVČOVÉ MÄSO · MÄSITÉ JEDLÁ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hlasujte za recept.