Recepty na obed Recepty na obed

Poctivé croissanty (základný recept)

Poctivé croissanty (základný recept)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Nadýchané, maslové a ľahučké. Skrátka dokonalé!

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Poctivé croissanty (základný recept)
Nadýchané, maslové a ľahučké. Skrátka dokonalé!
ČAS PRÍPRAVY: 6 hrs 40 mins
ČAS VARENIA: 20 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 7 hrs
Druh jedla: Raňajky
Porcie: 10 porcií
Kalórie: 457 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

EŠTE POTREBUJEME:

  • 250 v maslo
  • 1 ks vajíčko na potretie

Postup varenia:
 

  • Cesto: do veľkej misky preosejeme múku, pridáme cukor, droždie, soľ a všetko spolu premiešame. Potom do misky pridáme kocky masla, vlažnú vodu a mlieko a rukou spracujeme, aby sa všetky suroviny spojili.
  • Cesto preložíme na pracovnú dosku a hnetieme, kým nevypracujeme pomerne hladké cesto (5 až 10 minút), ktoré vložíme do misky, zakryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ho opäť hnetieme, kým nebude hladké a elastické. A zase necháme zakryté kysnúť 30 minút.
  • Z cesta vytlačíme vzduch, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky na 12 hodín (cez noc).
  • Maslový plát: na papier na pečenie si narysujeme štvorec 17×17 cm a obrátime ho nákresom nadol. Kocku masla pokrájame na centimeter hrubé pláty, ktoré rozložíme na plochu narysovaného štvorca a papier poprekladáme do štvorca , čím maslo uzavrieme. Teraz ho môžeme rozvaľkať na plát 17×17 cm a uložiť do chladničky.
  • Prikladanie (1): na druhý deň položíme cesto na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrubý plát približne 20×35 cm. Plát masla položíme do stredu cesta a preložíme prečnievajúcim cestom z jednej aj druhej strany. Maslo v ceste dobre uzavrieme a rozvaľkáme na 25×55 cm plát, ktorý oprášime štetcom od múky a preložíme z jednej strany do tretiny a preložíme ostávajúcou tretinou. Zabalíme a uložíme do chladničky na 1 hodinu.
  • Prekladanie (2): neskôr cesto vytiahneme a necháme 5 minút postáť na doske, než začneme opäť vaľkať. Znova ho vyvaľkáme na plát o rozmeroch cca 25×55 cm. Oprášime a teraz ho preložíme z jednej i druhej stra presne do stredu a vzniknutý štvorec preložíme na polovicu. Zabalíme do fólie a uložíme do chladu na ďalšiu hodinu.
  • Tvarovanie: nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na cca 60×26 cm, odrežeme nerovné konce a nožom alebo radielkom vykrajujeme po dĺžke trojuholníky. Základňa ma okolo 9 cm a výška je 26 cm. Každý trojuholník ešte trochu natiahneme a zrolujeme od základne po vrchol do croissantu.
  • Croissanty uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme fóliou alebo utierkou a necháme podkysnúť aspoň 3 hodiny.
  • Pečenie: Neskôr ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 220°C prvých 5 minút, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 12 minút.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 457kcalSacharidy: 44gProteíny: 5gTuky: 29gNasýtené tuky: 6gSodík: 350mgDraslík: 68mgVlákniny: 1gCukry: 6gVitamín A: 1252IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgCalcium: 18mgKyselina listová: 92µgŽelezo: 2mgHorčík: 12mgFosfor: 62mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: croissanty
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
PEČIVO
   

Není povolené komentovať.