Recepty na obed Recepty na obed

Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)

Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Pampúšiky svätého Jozefa sa v Taliansku už tradične pripravujú 19. marca, kedy Taliani slávia Deň sv. Jozefa a Deň otcov. Nadýchané venčeky so žĺtkovým krémom sú jednoducho neodolateľné.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Pampúšiky sv. Jozefa (Zeppole San Giuseppe)
Pampúšiky svätého Jozefa sa v Taliansku už tradične pripravujú 19. marca, kedy Taliani slávia Deň sv. Jozefa a Deň otcov. Nadýchané venčeky so žĺtkovým krémom sú jednoducho neodolateľné.
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 12 porcií
Kalórie: 128 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

ŽĹTKOVÝ KRÉM:

ODPAĽOVANÉ CESTO:

Postup varenia:
 

  • Krém: v rajnici spolu vymiešame metličkou mlieko, žĺtky, múku, škrob, cukor a na miernom plameni, za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
  • Do horúceho krému zamiešame čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru, vanilku, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť a uložíme do chladničky na cca hodinku.
  • Pred plnením potom krém odľahčíme primiešaním vyšľahanej smotany.
  • Rúru rozohrejeme na 200°C.
  • Cesto: v hrnci privedieme k varu vodu, maslo a štipku soli.
  • Múku prisypeme naraz a miešame, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Keď sa začne na dne hrnca robiť biely povlak a cesto je v tvare gule, presunieme ho do misy a necháme vychladnúť, tak aby bolo na dotyk vlažné.
  • Potom po jednom do cesta zašľaháme celé vajcia.
  • Hotové cesto striekame cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou na plech vystlaný papierom na pečenie v podobe malých venčekov (asi 5 cm), ktoré pečieme pri 200°C zhruba 25 až 30 minút.
  • V mnohých talianskych rodinách sa pampúšiky z odpaľovaného cesta vyprážajú v horúcom oleji. Ak sa rozhodneme ich vypražiť, jednotlivé venčeky odstrihneme spolu s papierom na pečenie a aj s papierom vhodíme do horúceho oleja. Papier sa oddelí (vytiahneme ho) a zeppole vysmážáme do chrumkava.
  • Vychladnuté venčeky prerežme na polovicu, naplníme krémom (natrieme alebo požijeme cukrárske vrecko), uzavrieme a navrch dáme tiež po lyžičke krému.
  • Tradične sa pampúšiky ešte zdobia čerešňami naloženými v alkohole, ale úplne postačia aj napríklad maliny alebo koktailové čerešne.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 128kcalSacharidy: 15gProteíny: 3gTuky: 6gNasýtené tuky: 2gCholesterol: 9mgSodík: 96mgDraslík: 80mgVlákniny: 1gCukry: 7gVitamín A: 268IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 59mgKyselina listová: 23µgŽelezo: 1mgHorčík: 8mgFosfor: 57mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: Pampúšiky
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče · Talianska kuchyňa
   

Není povolené komentovať.