Recepty na obed Recepty na obed

Mrkvový trhací chlebík s orechmi a karamelom

Mrkvový trhací chlebík s orechmi a karamelom
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Šťavnatý trhací koláč z bábovkovej formy, ktorý v sebe skrýva oveľa viac než len mrkvu.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Mrkvový trhací chlebík s orechmi a karamelom
Šťavnatý trhací koláč z bábovkovej formy, ktorý v sebe skrýva oveľa viac než len mrkvu.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr 15 mins
ČAS VARENIA: 40 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 55 mins
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 217 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

MARINÁDA:

  • 1/2 konzervy konzerva ananás 150 g
  • 1 ks mrkva väčšia
  • 50 g trstinový cukor
  • 50 g vlašské orechy
  • 2 PL hrozienka
  • 1 KL škorica

KARAMELOVÁ OMÁČKA:

EŠTE POTREBUJEME:

  • trochu maslo na vymastenie formy
  • trochu polohrubá múka na vysypanie formy

Postup varenia:
 

  • Do misky nasypeme naváženú múku, pridáme cukor, soľ, všetko spolu premiešame a v strede urobíme jamku.
  • Do jamky nalejeme vlažné mlieko, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.
  • K napučanému kvásku rozbijeme celé vajíčko a roztopené maslo rozlejme po múke. Potom rukou spracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť (45 minút).
  • Ananás scedíme a rozmixujeme v mixéri (alebo tyčovým mixérom) na menšie kúsky. Mrkvy postrúhame na jemnom strúhadle.
  • Ananás a mrkvu vložíme do väčšej misky. Pridáme cukor, nahrubo nasekané oriešky, hrozienka, škoricu a všetko spolu premiešame. Odložíme bokom a necháme marinovať.
  • Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
  • Keď je cesto vykysnuté, rúru rozohrejeme na 180°C.
  • Cesto prepracujeme na pracovnej doske. Vyvaľkáme ho na hrubý valček, ktorý pokrájame na asi 3 až 4 cm hrubé kolieska.
  • Tieto kolieska potom pridáme do misky s mrkvou zmesou a všetko spolu premiešame, aby sa jednoihlové guľky cesta obalili v pripravenej marináde.
  • Potom všetko navrstvíme do bábovkovej formy (spolu so šťavou, ktorá sa uvoľnila počas marinovania).
  • Sladký chlebík pečieme v rúre (180°C) asi 35 a ž 40 minút. Následne ho necháme vo forme vychladnúť asi 10 minút a opatrne ho vyklopíme na podnos.
  • Kým koláč chladne pripravíme si karamel z vody a cukru, ktoré spolu povaríme bez miešania, kým nedostaneme jantárovú farbu. Stiahneme z plameňa a primiešame smotanu a maslo. Vrátime nad mierny oheň a vymiešame hladkú karamelovú omáčku.
  • Ešte teplý koláč polejeme karamelovou omáčkou.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 217kcalSacharidy: 46gProteíny: 4gTuky: 2gNasýtené tuky: 1gCholesterol: 4mgSodík: 61mgDraslík: 54mgVlákniny: 1gCukry: 18gVitamín A: 49IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 14mgKyselina listová: 69µgŽelezo: 2mgHorčík: 10mgFosfor: 49mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: chlebík
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče
   

Není povolené komentovať.