Recepty na obed Recepty na obed

Moravské koláče s tvarohom a slivkovým lekvárom

Moravské koláče s tvarohom a slivkovým lekvárom
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Poctivé kysnuté cesto naplnené lahodnou tvarohovou plnkou s prekvapením, korunované sladučkým slivkovým lekvárom a chrumkavou posýpkou…

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Moravské koláče s tvarohom a slivkovým lekvárom
Poctivé kysnuté cesto naplnené lahodnou tvarohovou plnkou s prekvapením, korunované sladučkým slivkovým lekvárom a chrumkavou posýpkou…
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr 10 mins
ČAS VARENIA: 25 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 35 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 20 porcií
Kalórie: 187 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 300 ml vlažné mlieko
  • 3/4 kocky droždie
  • 500 g hladká múka
  • 2.5 PL kryštálový cukor
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 100 g zmäknuté maslo
  • 1/4 ČL soľ
  • 1 ks vajíčko na potretie

TVAROHOVÁ PLNKA:

  • 250 g jemný tvaroh
  • 2 balíčky vanilkový cukor
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 2 PL hrozienka namočené v rume
  • nastrúhaná kôra z citróna

SLIVKOVÁ PLNKA:

POSÝPKA:

Postup varenia:
 

  • Cesto: Do vlažného mlieka nasypeme vanilkový cukor a rozmiešame. Potom rozdrobíme droždie a necháme odležať, kým sa nám nevytvorí kvások.
  • V miske si zmiešame múku, cukor, žĺtky, maslo a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme nelepivé cesto. Takto pripravené cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme ešte cca 30 minút podkysnúť.
  • Tvarohová plnka: Suroviny na plnku dáme do misky a všetko spolu dobre premiešame.
  • Ak nepatríte medzi milovníkov hrozienok, tak ich pokojne vynechajte.
  • Ak nemáte čas na prípravu domáceho slivkového lekváru, tak použite ten z obchodu.
  • Posýpka: V miske si zmiešame múku s kryštálovým cukrom a následne pridáme aj maslo. Vypracujeme na mrveničku.
  • Koláče: Vykysnuté cesto premiesime, rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 8 až 10 cm. Na kolieska nanesieme tvarohovú plnku a zabalíme do tvaru buchtičiek. Takto pripravené koláče vo väčších rozostupoch poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a do každého s pomocou pomúčeného pohára alebo lyžice urobíme jamku. Do nej dáme slivkový lekvár. Okraje koláčikov potrieme rozšľahaným vajíčkom a nakoniec posypeme posýpkou.
  • Takto pripavené koláčiky necháme na plechu ešte krátko podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 187kcalSacharidy: 34gProteíny: 3gTuky: 4gNasýtené tuky: 3gTransmastné tuky: 1gCholesterol: 11mgSodík: 44mgDraslík: 32mgVlákniny: 1gCukry: 15gVitamín A: 129IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín D: 1µgCalcium: 8mgKyselina listová: 46µgŽelezo: 1mgHorčík: 6mgFosfor: 30mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: koláč
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
Česká kuchyňa · DEZERTY · Koláče

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hlasujte za recept.