Recepty na obed Recepty na obed

Mekici – bulharské langoše

Mekici – bulharské langoše
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Mekica (mekitsa) je vysmažená placka, ktorá sa tradične podáva so sladko-slaným spojením balkánskeho syra a sladkého figového džemu.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Mekici – bulharské langoše
Mekica (mekitsa) je vysmažená placka, ktorá sa tradične podáva so sladko-slaným spojením balkánskeho syra a sladkého figového džemu.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr
ČAS VARENIA: 20 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 20 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 206 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

  • 1 KL kryštálový cukor
  • 1 KL soľ
  • 1 KL rastlinný olej
  • 1 KL ocot
  • 2 ks vajce
  • 1 KL jedlá sóda
  • 200 g biely jogurt
  • 450 g hladká múka
  • olej na pomastenie a vysmážanie
  • trochu práškový cukor na poprášenie
  • podľa chuti džem
  • podľa chuti syr balkánskeho typu

Postup varenia:
 

  • Vo väčšej miske spojíme cukor, soľ, olej, ocot a tri celé vajíčka. Všetko spolu dobre vyšľaháme.
  • Do tégliku s jogurtom primiešame sódu a pridáme do misky s vajíčkovou zmesou. Opäť vymiešame.
  • Múku preosejeme do separátnej misky a postupne po lyžiciach ju primiešavame k tekutej zmesi.
  • Potom cesto premiestnime na pomúčenú dosku a rukami hnetieme aspoň 10 minút. Výsledkom by mal byť celistvý a hladký bochník cesta.
  • Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na doske odpočívať asi 40 minút.
  • Neskôr z cesta tvarujeme menšie guličky, ktoré vyváľame v pár lyžiciach oleja na dne väčšieho plechu. Omastené guličky necháme odpočívať ďalších cca 15 minút.
  • V hlbokej panvici zahrejeme olej na vysokú teplotu.
  • Z guličiek pomastenými rukami tvarujeme placky. Vo vytvarovanej placke urobíme prstom dierku či dve a vložíme do rozpáleného oleja. Vyprážame do zlato-hneda z oboch strán.
  • Mekici servírujeme zasnežené práškovým cukrom, na vrch navrstvíme džem (tradične figový) a rozlámeme kúsok balkánskeho syra.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 206kcalSacharidy: 43gProteíny: 6gTuky: 1gNasýtené tuky: 1gCholesterol: 1mgSodík: 50mgDraslík: 61mgVlákniny: 2gCukry: 1gVitamín A: 1IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín D: 1µgCalcium: 9mgKyselina listová: 103µgŽelezo: 3mgHorčík: 12mgFosfor: 61mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: langoše
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
   

Není povolené komentovať.