Recepty na obed Recepty na obed

Táto maďarská špecialita sa pripravuje z mäsa, tradične z hovädzieho mäsa, ktoré sa dusí v bohatom vývare naplnenom paprikou, zvyčajne spolu s cibuľou, paprikou, koreňovou zeleninou, rôznymi koreninami a občas paradajkami (v niektorých regionálnych variantoch).

Gulyás je známe jedlo, ktoré sa teší nesmiernej obľube aj za maďarskými hranicami. V mnohých krajinách je toto slovo synonymom hustého guláša, zatiaľ čo v Maďarsku predstavuje gulyás väčšinou jedlo podobné polievke. Veľmi sa podobá na pörkölt – hustý maďarský guláš pozostávajúci z mäsa, cibule a vybraného korenia – čo si väčšina ľudí mimo Maďarska spája so slovom gulyás (guláš).

Oba vznikli ako tradičné rustikálne jedlá, ktoré sa v dnešnej podobe objavili v 18. storočí, keď sa paprika stala bežne používaným korením. V Maďarsku sa gulyás tradične podáva spolu s cestovinami csipetke alebo chlebom a chutí sa hlavne ako výdatné hlavné jedlo.

Maďarská verzia slávneho cremeschnitte nesie názov krémes, čo znamená krémová. Kombinuje dve vrstvy lístkového cesta spojené s veľkým množstvom hladkého krémového cesta. Aj keď bol recept mierne modernizovaný, klasický krémový krém na pečivo by mal byť ľahký a vzdušný, zatiaľ čo vrchná časť je obvykle poprášená práškovým cukrom.

Tradične sa podáva nakrájaný na veľké obdĺžnikové plátky. Dezert je maďarskou klasikou a základom v mnohých cukrárňach po celej krajine.

Maďarské kuracie paprikáše vznikli ako rustikálny guláš, ktorý sa varil vo veľkom kotlíku na otvorenom ohni. Tradične sa pripravuje s kuracími stehnami a stehnami, ktoré sa dusia spolu s cibuľou a varia sa v hustom vývare s príchuťou papriky.

Aj keď je to podobné ako pri klasickom pörköltovom guláši, pre paprikása je charakteristické pridanie kyslej smotany a občas múky, ktoré sa vždy pridávajú ako posledné, aby vznikla hladká krémová omáčka. Paprikás je bežné jedlo v reštaurácii a tiež výdatné domáce jedlo, ktoré sa tradične podáva doplnené o halušky galuska alebo csipetke, cestoviny, varené zemiaky alebo polenta.

Pörkölt je maďarský národný guláš, jeho názov je odvodený od slova pörkölni, čo znamená pražiť alebo piecť. Guláš je vyrobený z mäsa, ako je hovädzie, jahňacie, bravčové alebo kuracie mäso, dusené v červenej omáčke s množstvom cibule, cesnaku a paprikového prášku.

Tradične sa podáva s knedľou, varenými zemiakmi alebo cestovinami a odporúča sa ho spárovať s maďarskou ovocnou brandy. História Pörköltu je úzko spätá s tradičným maďarským gulášom, pretože obe jedlá sa pôvodne pripravovali ako sedliacke jedlá, ktoré statne využívali práškovú papriku.

Dnes existuje veľa odrôd pörkölt, ktorých názvy zodpovedajú kľúčovým zložkám použitým v jedle, ako napríklad pacalpörkölt (dršťky), marhapölkört (hovädzie mäso) a borjupörkölt (teľacie mäso).

V Českej republike sa pörkölt tradične vyrába z bravčového mäsa, tmavého chleba, rasce a tmavého piva.

Lángos je maďarská špecialita, ktorá sa vyrába vyprážaním základného cesta pozostávajúceho z vody, múky, droždia, cukru a soli, kým nezíska zlatohnedú farbu. Namiesto vody možno použiť kyslú smotanu, mlieko alebo jogurt. Lángos sa tradične konzumuje čerstvý a teplý ako občerstvenie a je možné ho dochutiť čímkoľvek, od kyslej smotany a strúhaného syra až po cesnakovú omáčku a soľ, aj keď sa často konzumuje obyčajne.

Názov pokrmu pochádza zo slova láng, čo znamená plameň, pretože sa pôvodne piekol pri plameňoch murovanej pece, na rozdiel od súčasnosti, keď sa pravidelne vypráža na oleji. Niektorí veria, že lángos bol vytvorený pod tureckým vplyvom, zatiaľ čo iní veria, že pochádza od starých Rimanov.

Túto obľúbenú špecialitu na pouličné jedlo nájdete na mnohých veľtrhoch, festivaloch, plážach a v zábavných parkoch v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku a Rumunsku.

Maďarský cukrár József C. Dobos ako pokus o výrobu koláča, ktorý by vydržal dlhšie ako zvyčajne, prvýkrát predstavil tortu Dobos na Národnej všeobecnej výstave v Budapešti v roku 1885. Je to okrúhly koláč pozostávajúci zo šiestich tenkých špongií vrstvy koláča a päť vrstiev čokoládového maslového krému.

Aby sa zabránilo jeho vysušeniu, má koláč na vrchu aj trblietavú vrstvu tvrdého karamelu, zatiaľ čo boky sú často potiahnuté mletými orechmi. Pred vytvrdnutím treba vrstvu karamelu nakrájať na plátky špeciálnym nožom Dobos a kúsky karamelu potom poukladať na vrch torty.

Je zaujímavé, že torta Dobos inšpirovala vytvorenie New Orleans s príchuťou čokolády alebo citrónu známe ako doberge cake, ktoré prvýkrát vyrobila v 20. rokoch 20. storočia Beulah Lednerová.

Pogácsa je populárne maďarské občerstvenie pozostávajúce z malého pečiva veľkosti sústa, ktoré môže byť sladké alebo slané. Najlepšie by sa malo jesť ešte teplé. Aj keď existujú rozdiely vo veľkosti a príchuti, všetko pogácsa pečivo sa bežne pripravuje v guľatom tvare.

Ich priemer sa môže meniť od priemeru náprstku po priemer pohára na pitie. Existuje mnoho druhov pogácsy – syr, kapusta, zemiaky, slanina a tekvicové semiačka. V maďarských ľudových rozprávkach si hlavný hrdina vždy vezme pogácsu pečenú v uhlíkoch ako jedlo pre svoje dobrodružstvá a dlhé cesty, čo je silným svedectvom lásky Maďarov k týmto tradičným občerstveniam.

Toto výdatné maďarské zeleninové ragú sa vyrába na základe škvarenej masti alebo slaniny, vyprážaných maďarských voskových paprík, paradajok, cibule, mletej papriky, soli a niekedy aj cesnaku. Lecsó sa dá na obed jesť samotné s chlebom alebo s ryžou, ale môže sa tiež podávať ako príloha k mäsovým sieťam, ako je bravčový rezeň alebo pečené kura.

Samotné Lecsó je veľmi podobné francúzskemu ratatouille, a hoci sa toto všestranné jedlo pripravuje v mnohých variáciách, hovorí sa, že to najlepšie lecsó sa varí na otvorenom ohni v bográci, tradičnom maďarskom liatinovom kotle.

Halászlé alebo rybárska polievka sa pripravuje zo zmiešaných riečnych rýb varených vo vývare, ktorý je silne okorenený horúcou paprikou. Ryby – hlavne kapor, sumec, ostriež alebo šťuka – pochádzajú z miestnych zdrojov z riek Tisa a Dunaj. A hoci sa halászlé môže javiť ako jednoduché jedlo, táto bohatá polievka sa tradične pripravuje vonku a varí sa v kanvici na otvorenom ohni.

Každý región má svoju vlastnú verziu, ale dve najobľúbenejšie sú segedínske halászlé pripravené zo štyroch druhov rýb a Baja halászlé vyrobené hlavne z kapra a podávané s domácimi cestovinami zvanými gyufatészta.

Tento vrstvený marhuľový a orechový koláč s čokoládovou polevou vynašiel švajčiarsky čokoládár Émile Gerbeaud – v maďarčine sa zserbó vyslovuje – odtiaľ pochádza aj názov – ktorý sa v roku 1884 presťahoval do Budapešti, aby sa ujal vedenia v kaviarni a cukrárni Kugler, ktorá je dnes slávnou. Café Gerbeaud.

Lahodný koláč zserbó sa stal hneď po zavedení obľúbeným v celom Maďarsku. A hoci pôvodný recept vyžaduje marhuľovú konzervu, nie je nič neobvyklé, keď nájdete aj iné verzie plnené zázvorom, jablkami, slivkovým lekvárom alebo dokonca medom a vlašskými orechmi.

Hurka je populárna maďarská klobása pozostávajúca z mletej bravčovej pečene, pľúc, ryže a cibule. Existujú dve hlavné odrody: májas hurka z pečene a ryže a véres hurka z krvi, ryže a dochucovadiel.

Klobásy sa odporúča vyprážať alebo grilovať a vychutnať si ich s čerstvým chlebom, kyslou kapustou, zemiakmi s petržlenovou vňaťou a horčicou alebo alternatívne s nakladanou zeleninou, ako sú uhorky a papriky. Hurka sa mimoriadne dobre spája s pohárom studeného piva na boku.

Gulyásleves je populárna maďarská polievka obsahujúca hovädzie kocky, údená slanina, mrkva, zemiaky, paradajky, cibuľa, paprika, korenie a rasca. V preklade pastierska polievka sa dá vystopovať od starého kočovného kmeňa Maďarov, ktorý ho varil vo veľkých kotloch (nazývaných bogrács) na otvorenom ohni.

V priebehu rokov sa pokrm vyvinul a bol upravený na výrobu nových jedál, ako sú pörkölt a paprikás csirke (kuracie paprikáše). Dnes existuje toľko receptov a variácií gulyásleves, koľko je maďarských babičiek.

Táto tradičná kastról, ktorý sa často označuje ako najvyššie komfortné jedlo, je jedným z najobľúbenejších maďarských jedál. Aj keď je neuveriteľne všestranný, zvyčajne sa skladá z niekoľkých vrstiev nakrájaných zemiakov, opečenej slaniny alebo klobásy csabai prepletených krémovou zmesou vajec a kyslej smotany.

Toto výdatné jedlo, ktoré je krátko upečené do zlatohneda a chrumkavo, sa zvyčajne podáva ako hlavné jedlo a bežne sa dopĺňa s rôznymi nakladanými šalátmi.

Maďarská plnená kapusta sa skladá z blanšírovaných čerstvých alebo kyslých listov kapusty, ktoré sú plnené sviežou zmesou mletého bravčového mäsa, cibule, ryže a korenín. Úhľadne zastrčené závitky sú navrstvené na plátky nakrájanej kyslej kapusty a pomaly uvarené. Plnená kapusta sa tradične varí spolu s údeným mäsom a dá sa pomaly piecť v rúre alebo variť na varnej doske.

Tieto jemné rožky, ktoré sú často zahustené paprikou okorenenou korením a sú podávané s kyslou smotanou, sú tradične spojené s vianočnými sviatkami a často sa podávajú pri iných slávnostných a zvláštnych príležitostiach.

Táto maďarská letná klasika, ktorá sa tradične pripravuje zo žltých voskových paprík, je bežným reštauračným jedlom aj obľúbeným domácim jedlom. Papriky sú zvyčajne plnené kombináciou mletého mäsa, ryže, vajec a rôznych korenín predtým, ako sú uvarené v bohatom paradajkovom vývare plnom papriky.

Plnené papriky sa vždy podávajú poliate v sprievodnom vývare a zvyčajne sa k nim hodí doplnená zemiakovou kašou alebo chlebom.

Paprikás krumpli je maďarský guláš na báze zemiakov, paradajok, cibule, cesnaku, papriky a párkov. Jedlo pôvodne pripravovali pastieri a napriek svojej obľúbenosti sa stále pripravuje vo vidieckych oblastiach, takže ho v reštauráciách vidno len zriedka.

Paprikás krumpli sa ľahko pripravuje a dá sa variť buď na sporáku alebo v bograc (rozsvietený v hrnci). Kvalita pokrmu závisí od troch hlavných prísad – mastnoty, papriky a zemiakov. Guláš sa odporúča podávať s kyslou uhorkou a čerstvým chlebom.

Tieto maďarské cukríky sú obľúbenou vianočnou dekoráciou a tiež lahodnými sladkosťami, ktoré sa balia do farebných, lesklých obalov. Pôvodne boli pripravené s fondánom, ale dnes sú zvyčajne pokryté čokoládou a majú širokú škálu chutných náplní, ako je lieskový orech, kokos alebo karamel.

Bonbóny pôvodne používali ako dekoráciu bohaté rodiny, ktoré predvádzali svoje zdobené stromčeky v salónoch a salónoch a nakoniec dali cukrovinke svoje meno. Dnes sú cukríky szaloncukor dôležitou súčasťou maďarskej vianočnej tradície a sú k dispozícii po celej krajine každý rok okolo Vianoc.

Mézes krémes je vynikajúci dezert s medovou príchuťou plnený krupicovým krémom a marhuľovým džemom. Toto jedlo slúži ako vynikajúci zástupca typických maďarských koláčov, ktoré sa pripravujú z hneteného cesta a varenej plnky. Výroba môže byť zložitá, pretože vyžaduje veľmi tenké vrstvy koláča a vzhľadom na obsah medu je potrebné všetky ingrediencie zahriať a cesto udržiavať v teple.

Po zostavení koláča by mal zostať v chladničke cez noc, aby bol mäkký a mäkký.

Debreceni kolbász je maďarská klobása vyrobená z bravčového mäsa a korenín, ako je cesnak, paprika, korenie a majoránka, ktoré zodpovedajú červeno-oranžovej farbe klobásy. Názov nesie podľa maďarského mesta Debrecín. Tieto klobásy sú zvyčajne neúdené alebo mierne údené a ich chuť je silná a mierne štipľavá.

Môžu byť grilované, pečené alebo vyprážané. Niektorí ich používajú ako prísadu do rôznych aromatických gulášov alebo klobásy pečú s fazuľou. V súčasnosti je Debreceni kolbász populárny v celom bývalom Rakúsko-Uhorsku.