Recepty na obed Recepty na obed

Mačanka

Macanka
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Mačanka – Tradičná kyslá polievka plná aromatických húb.

Ohodnoďte recept
Mačanka
Tradičná kyslá polievka plná aromatických húb.
ČAS PRÍPRAVY: 10 mins
ČAS VARENIA: 50 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 3 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 4 hrste sušené huby
  • 100 g údené mäso na prevoňanie slanina, krkovička, koleno,…
  • 3 strúčiky cesnak
  • 1 liter šťava z kyslej kapusty
  • 1 téglik kyslá smotana
  • 2 PL hladká múka
  • bobkový list rasca, nové korenie, mleté čierne korenie
  • soľ

Postup varenia:
 

  • Huby namočíme v studenej vode aspoň na hodinku, ale ideálne deň vopred.
  • Do väčšieho hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty a ochutnáme. Ak sa nám zdá príliš kyslá zriedime vodou.
  • Do šťavy pridáme koreniny: bobkový lis (3ks), nové korenie (3ks), rascu (1KL) a mleté čierne korenie. Pridáme aj roztlačený cesnak, kúsok údeniny (v celku) a scedené huby.
  • Všetko spolu privedieme k varu a necháme povariť, kým huby úplne nezmäknú (asi 45 minút).
  • Medzitým si pripravíme smotanu na zahustenie. V miske rozmiešame kyslú smotanu s múkou, štipkou soli a trochou vriacej polievky (1 až dve lyžice).
  • Z polievky vyberieme údeninu (môžeme, ale nemusíme ju pokrájať na kúsky a vrátiť ju do polievky). Taktiež vytiahneme bobkový list a nové korenie.
  • Nakoniec prilejeme smotanu, zamiešame a necháme zavariť asi 2 – 3 minútky.
  • Ochutnáme a prípadne dosolíme.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 1gFosfor: 2mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 1mgVitamín C: 1mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1IUVlákniny: 1gKalórie: 3kcalDraslík: 4mgSodík: 1mgTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: Mačanka
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
KRÉMOVÉ POLIEVKY · POLIEVKY
   

Není povolené komentovať.