Aromatická bábovka s vaječným likérom v ceste i v poleve na zdobenie.
Aromatická bábovka s vaječným likérom v ceste i v poleve na zdobenie.
Suroviny – Ingrediencie:
CESTO:
- 250 ml vaječný likér
- 3 ks vajce
- 1/4 KL muškátový oriešok
- 260 g hladká múka
- 200 g práškový cukor
- 1.5 KL kypriaci prášok
- 1 balíček Zlatý klas 40 g
- 100 g roztopené maslo
NA FORMU:
- 1 PL maslo
- 30 g kryštálový cukor
- 1/4 KL muškátový oriešok
POLEVA:
- 100 g krémový syr mascarpone, Philadelphia, Lučina, …
- 50 g zmäknuté maslo
- 30 ml vaječný likér
- 120 g práškový cukor
EŠTE POTREBUJEME:
- 1 PL strúhaný kokos alebo cukrové ozdoby
Postup varenia:
- Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom zmiešaným s čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
- Rúru rozohrejeme na 165°C.
- Vo väčšej miske spolu vyšľaháme vaječný likér, celé vajíčka a čerstvo postrúhaný muškátový oriešok.
- Potom do zmesi preosejeme múku, práškový cukor, kypriaci prášok a zlatý klas. Opäť vyšľaháme.
- Nakoniec primiešame roztopené (nie horúce) maslo a cesto navrstvíme do pripravenej formy.
- Bábovku pečieme asi 40 minút (165°C), alebo kým nevyjde do stredu zapichnutá špajľa čistá.
- Kým sa bábovka pečie, pripravíme si polevu vyšľahaním syra, zmäknutého masla, likéru a práškového cukru. Ak poleva stuhne, kým sa bábovka dopečie, stačí ju zahriať v mikrovlnke pár sekúnd, aby sa opäť dostala do polotekutej konzistencie.
- Bábovku necháme pár minút vychladnúť vo forme, potom ju vyklopíme, ozdobíme polevou a zasnežíme strúhaným kokosom krátko opraženým na suchej panvici alebo drobnými cukrovými ozdobami.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 3gFosfor: 35mgHorčík: 6mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 40µgCalcium: 21mgVitamín D: 1µgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 122IUVlákniny: 1gKalórie: 125kcalDraslík: 36mgSodík: 53mgCholesterol: 11mgTransmastné tuky: 1gNasýtené tuky: 2gTuky: 4gProteíny: 3gSacharidy: 19gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
Kľúčové slová:
Bábovka