Recepty na obed Recepty na obed

Kelová polievka s cesnakovou klobáskou (Caldo Verde)

Kelová polievka s cesnakovou klobáskou (Caldo Verde)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Táto polievka zo severného Portugalska je kulinármi považovaná za jednu z najchutnejších polievok vôbec.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Kelová polievka s cesnakovou klobáskou (Caldo Verde)
Táto polievka zo severného Portugalska je kulinármi považovaná za jednu z najchutnejších polievok vôbec.
ČAS PRÍPRAVY: 15 mins
ČAS VARENIA: 1 hr 50 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs 5 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Kuchyňa: Portugalská kuchyňa
Porcie: 6 porcií
Kalórie: 3 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 2 PL olivový olej
  • 2 ks cesnakovo-papriková klobása
  • 2 ks cibuľa
  • 5 ks stredne veľký zemiak
  • 1 liter kurací vývar bujón
  • 1 liter voda
  • 1 ks menší kel
  • podľa chuti soľ kajenská paprika

Postup varenia:
 

  • V polievkovom hrnci na oleji opražíme na kolieska pokrájanú klobásu, kým nechytí zlatú farbu, následne ju vytiahneme a odložíme bokom.
  • Do výpeku potom pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, ktorú zľahka posolíme a na miernom ohni ju opekáme do sklovita.
  • Medzitým si pokrájame očistené zemiaky na tenké plátky a vložíme ich k opečenej cibuľke. Plátky sa budú neskôr ľahšie drviť.
  • Dobre posolíme, pridáme štipku kajenskej papriky a všetko zalejeme vodou a vývarom (liter a liter). Všetko spolu privedieme k varu a varíme, kým sa zemiaky nezačnú rozpadávať.
  • Medzitým si kel rozdelíme na lístky, odrežeme stonky a listy pokrájame na menšie kúsky, ktoré dobre umyjeme a necháme v sitku odkvapkať.
  • Keď sú zemiaky mäkké, priamo v polievke ich popučíme pučiakom na zemiaky toľko, aby polievka dostala krémovú konzistenciu, ale zároveň v nej boli aj kúsky zemiakov.
  • Kel zavaríme do polievky postupne (vždy len zopár hrstí), aby sa postupne vošli všetky nasekané listy.
  • Do hrnca vrátime klobásku, plameň stiahneme na minimum a necháme polievku zahrievať s občasným premiešaním zhruba 45 minút.
  • Nakoniec polievku ešte dochutíme soľou (ak treba) a podávame s nasucho opečeným pečivom.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 3kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 1gNasýtené tuky: 1gSodík: 1mgDraslík: 1mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 1IUVitamín C: 1mgCalcium: 1mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 1mg
Kľúčové slovo: kelová polievka
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
POLIEVKY

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hlasujte za recept.