Recepty na obed Recepty na obed

Karpatka: Nadýchaná krémová torta

Karpatka - Nadychana kremova torta
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Karpatský koláč je ďalším fantastickým spojením odpaľovaného cesta a krémovej plnky.

Ohodnoďte recept
Karpatka: Nadýchaná krémová torta
Karpatský koláč je ďalším fantastickým spojením odpaľovaného cesta a krémovej plnky.
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 15 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 45 mins
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 328 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

PLNKA:

Postup varenia:
 

  • Cesto: do rajnice nalejeme mlieko, vodu a pridáme maslo. Zahrievame na miernom ohni a pridáme tiež štipku soli a cukor.
  • Keď sa zmes začne variť, znížime plameň na minimum a do rajnice preosejeme múku. Kuchynskou špachtľou zmes miešame, kým sa cesto nespojí do celistvej kaše a nezačne sa oddeľovať od strán a dna rajnice. Cesto premiestnime do misky, aby sme urýchlili proces jeho chladnutia.
  • Keď je cesto vychladnuté natoľko, že sa ho môžeme dotknúť bez odtiahnutia prstov, začneme doň po jednom prešľahávať celé vajíčka (teda na 4x).
  • Hladké cesto rozdelíme medzi dve tortové formy, ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 až 20 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Plnka: mlieko dáme zahrievať nad mierny plameň. Nevaríme len ho zahrejeme do bodu, kedy sa bude takmer variť.
  • Medzitým si vo väčšej miske spolu vyšľaháme celé vajcia, cukor, vanilkový cukor a škrob. Do vajíčkovej zmesi potom po troškách, za stáleho miešania prilejeme horúce mlieko, všetko prelejeme naspäť do rajnice a na miernom ohni, za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý premiestnime do misky a povrch prekryjeme fóliou, kým bude chladnúť.
  • Neskôr zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a postupne doň prišľaháme vychladnutý krém.
  • Maslovo-pudingovú plnku rozotrieme na jeden z korpusov priamo v tortovej forme a na vrch položíme druhý korpus (vlnkami nahor). Formu prekryjeme fóliou a uložíme do chladu na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
  • Karpatku pred podávaním zasnežíme práškovým cukrom a servírujeme so šálkou dobrej kávy.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 16gFosfor: 82mgHorčík: 11mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 28µgCalcium: 91mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 859IUVlákniny: 1gKalórie: 328kcalDraslík: 118mgSodík: 286mgCholesterol: 51mgTransmastné tuky: 1gNasýtené tuky: 12gTuky: 24gProteíny: 4gSacharidy: 26gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: torta
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Torty

Pridaj komentár