Recepty na obed Recepty na obed

Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)

Husta slovinska polievka z kyslej kapusty (Jota)
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Konzistenciou pripomína skôr guláš, ale chuťou a zloženín našu kapustnicu. Vyskúšajte sýtu a poctivú Jotu.

Ohodnoďte recept
Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)
Konzistenciou pripomína skôr guláš, ale chuťou a zloženín našu kapustnicu. Vyskúšajte sýtu a poctivú Jotu.
ČAS PRÍPRAVY: 15 mins
ČAS VARENIA: 1 hr
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 15 mins
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 43 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 150 g fazuľa
  • 1 ks bobkový list
  • 500 g kyslá kapusta
  • 300 g údený bok
  • 4 ks zemiaky stredne veľké
  • 3 PL olej
  • 100 g prerastená slanina
  • 1 ks cibuľa
  • 2 PL hladká múka
  • 1 KL mletá paprika
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 PL paradajkový pretlak
  • podľa chuti soľ mleté čierne korenie

Postup varenia:
 

  • Fazuľu zalejeme cca litrom vody a necháme postáť cez noc. Na druhý deň fazuľu scedíme, prepláchneme v sitku a nasypeme do hrnca.
  • Opäť zalejeme zhruba litrom vody, spolu s bobkovým listom privedieme k varu a zakrytú varíme cca 45 minút, kým nebude fazuľa mäkká. Následne ju scedíme a scedenú vodu si tiež odložíme bokom.
  • V inom hrnci spolu povaríme premytú, nasekanú kapustu a celý kúsok údeného boku. Kapustu i bok zalejeme vodou, privedieme k varu, stiahneme plameň a zakryté spolu varíme zhruba 20 minút. Následne scedíme.
  • Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a uvaríme osve v osolenej vode do mäkka.
  • Vo veľkom hrnci zahrejeme olej, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, nasekanú ccibuľku a všetko spolu restujeme zhruba 3 minúty. Potom základ zaprášime múkou a spolu všetko opekáme ďalších 5 minút. Pridáme papriku, nasekaný cesnak, pretlak, premiešame a všetko zalejeme vodou v ktorej sa varila fazuľa.
  • Keď sa základ začne variť postupne doň vkladáme: kapustu, na kocky pokrájaný bok, fazuľu a zemiaky. Prikryjeme a na miernom ohni spolu ešte zhruba 15 minút prehrejeme. Ochutnáme, prípadne dosolíme a dokoreníme a môžeme podávať.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 3gFosfor: 54mgHorčík: 35mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 101µgCalcium: 44mgVitamín C: 39mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1250IUVlákniny: 4gKalórie: 43kcalDraslík: 294mgSodík: 35mgTransmastné tuky: 1gNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 3gSacharidy: 8gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: jota
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
MÄSOVÉ POLIEVKY · POLIEVKY

Pridaj komentár