Čokoládový bochník s marinovanými hruškami si zamiluje aj vaša svokra.
Čokoládový bochník s marinovanými hruškami si zamiluje aj vaša svokra.
Suroviny – Ingrediencie:
- 4 ks menšia hruška
SIRUP:
- 400 ml voda
- 1 PL pomarančová šťava
- 1 ks celá škorica
- 60 g kryštálový cukor
NA OBALENIE HRUŠIEK:
- 1 PL hladká múha
- 1 PL kakao
- 1/4 KL mletá škorica
CESTO:
- 100 ml rastlinný olej
- 200 g hladká múka
- 170 g práškový cukor
- 30 g kakao
- 1 KL kypriaci prášok
- 1 KL mletá škorica
- 1/2 KL jedlá sóda
- 1/2 KL soľ
- 1 ks vajce
- 2 PL tmavá melasa
- 250 ml acidofilné mlieko
KAKAOVÝ SIRUP:
- 50 g maslo
- 5 PL kryštálový cukor
- 2 dl voda
- 3 PL kakao
- 1 PL tmavá melasa
Postup varenia:
- Hrušky ošúpeme, rozpolíme (pokúste sa zachovať stopku na jednej z polovíc) a vyrežeme jadrovník.
- V hlbokej panvici (rajničke) uvaríme sirup z vody, cukru, pomarančovej šťavy a škorice. Zredukujeme plameň, vložíme hrušky a prikryté povaríme cca 25 minút. Scedíme a hrušky necháme vychladnúť. Následne ich obalíme v zmesi, ktorú pripravíme z lyžice múky, lyžice kakaa a 1/4 KL škorice.
- Rúru rozohrejme na 180 °C.
- Na cesto vymiešame vajcia, acidofilné mlieko, olej a melasu. Do tekutej zmesi preosejeme múku, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu, štipku soli a kakao.
- Formu (srnčí chrbát) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Navrstvíme do nej cesto a doň postupne ukladáme hrušky od kraja do kraja tak, aby sa stopkami opierali o vrchný okraj formy. Cesto v rúre narastie a zakryje aj horné časti hrušiek. Pečieme približne 50 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do cestovej časti nevyjde čistá. Po upečení necháme bochník vychladnúť vo forme cca 10 minút a potom ho vyklopíme na podnos.
- Pre ešte vláčnejšiu konzistenciu bochníka ho špajľou prepichneme na viacerých miestach do cca troch štvrtín jeho výšky. A opatrne polievame hustejším kakaovým sirupom, ktorý sme vytvorili redukciou vody, masla, cukru, melasy a kakaa. Necháme úplne vychladnúť a servírujeme.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 6gFosfor: 42mgHorčík: 18mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 31µgCalcium: 12mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 149IUVlákniny: 1gKalórie: 118kcalDraslík: 63mgSodík: 65mgCholesterol: 1mgNasýtené tuky: 1gTuky: 4gProteíny: 2gSacharidy: 20gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
Kľúčové slová:
Koláč