Recepty na obed Recepty na obed

Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami

Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Jednoduchá ale vynikajúca klasika zo školských jedální.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Hrnčekový ryžový nákyp s marhuľami
Jednoduchá ale vynikajúca klasika zo školských jedální.
ČAS PRÍPRAVY: 10 mins
ČAS VARENIA: 1 hr
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 10 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 7 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 2 PL maslo
  • 1 hrnček guľatozrnná ryža
  • 1 štipka soľ
  • 3 hrnčeky plnotučné mlieko
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 3 PL kryštálový cukor
  • 2 ks vajce
  • 7 dl marhuľový kompót ale iný kompót
  • maslo na zjemnenie a vymastenie

Postup varenia:
 

  • V rajnici (s pokrievkou) necháme na strednom plameni rozpustiť maslo (2PL) a následne prisypeme ryžu.
  • Opražíme ju do sklovita a pridáme 2 hrnčeky mlieka, soľ, vanilkový a kryštálový cukor.
  • Ryžu za občasného miešania privedieme k varu, znížime intenzitu plameňa a varíme. Tretí hrnček mlieka pridávame dodatočne, podľa potreby, tak aby sme dosiahli pomerne hustú kašu v momente, keď bude ryža mäkká.
  • Celý proces varenia by mal trvať okolo 15 až 18 minút.
  • Do mäkkej a horúcej kaše na záver primiešame lyžicu masla a necháme pod pokrievkou vychladnúť.
  • Medzitým si oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  • Zlejeme kompót. Šťavu si môžeme odložiť na polievanie nákypu.
  • Dáme rozohriať rúru na 180 °C.
  • Keď je ryžová kaša vlažná zamiešame do nej žĺtky a zľahka aj sneh.
  • Polovicu ryže navrstvíme do maslom vymastenej misky (formy, pekáča,…) a pridáme scedené marhule. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže. Na vrch dáme trošku masla, prikryjeme pokrievkou a pečieme do zlatohneda (zhruba 40 minút).
  • Servírujeme preliate kompótovou šťavou za horúca. Ale nákyp chutí výborne aj studený.

Podobný VideoRecept:

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 7kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 1gNasýtené tuky: 1gCholesterol: 2mgSodík: 102mgDraslík: 1mgCukry: 1gVitamín A: 21IUVitamín B12: 1µgVitamín D: 1µgCalcium: 1mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 1mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: ryžový nákyp
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
BEZMÄSITÉ JEDLÁ · DEZERTY
   

Není povolené komentovať.