Recepty na obed Recepty na obed

Francúzska cesnačka (Aïgo Bouïdo)

Francuzska cesnacka
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Francúzska cesnačka. Je iná, ako naša cesnačka, ale stále vynikajúca a francúzsky delikátna.

Ohodnoďte recept
Francúzska cesnačka (Aïgo Bouïdo)
Túto provensalsku verziu cesnakovej polievky preslávila najmä Julia Child vďaka kuchárskemu bestselleru Umenie francúzskej kuchyne. Je iná, ako naša cesnačka, ale stále vynikajúca a francúzsky delikátna.
ČAS PRÍPRAVY: 15 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 45 mins
Druh jedla: Hlavné jedlo
Porcie: 6 porcií
Kalórie: 12 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 15 strúčikov cesnak so šupkou
  • 2 KL soľ
  • 1 štipka mleté čierne korenie
  • 2 ks klinčeky
  • 2 lístky šalvia
  • 2 vetvičky tymian
  • 1 ks bobkový list
  • 1 hrsť petržlenová vňať aj stonky
  • 3 ks žĺtok
  • 4 PL olivový olej

EŠTE POTREBUJEME:

Postup varenia:
 

  • Ošúpaný cesnak vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme ho vodou (cca 2 litre) a pridáme soľ, čierne korenie, celé klinčeky, bobkový list, celú petržlenovú vňať, tymian a šalviu. Všetko spolu privedieme k varu a necháme na miernom ohni povariť zhruba 30 minút.
  • Ak nemáme po ruke čerstvý tymian či šalviu, môžeme do polievky pridať aj sušené bylinky. Zhruba ½ lyžičky z každej.
  • Medzitým si v rúre vyhriatej na 180°C opečieme na plátky pokrájanú a olivovým olejom pokvapkanú bagetu (zhruba 10 minút).
  • V inom hrnci alebo polievkovej mise spolu vyšľaháme tri žĺtky a postupne, po kvapkách k nim prišľaháme olivový olej (4 lyžice) a vytrovíme redšiu majonézu.
  • Polievku precedíme cez husté sitko do samostatnej misky (hrnca) a ešte cez sitko pretlačíme rozvarený cesnak a bylinky do polievky. Premiešame.
  • Po lyžiciach zamiešame zhruba 2 deci horúcej polievky do majonézy a potom za stáleho miešania prilejeme do krémového základu aj zvyšok polievky.
  • Voňavú cesnakovú polievku dozdobíme opečenou bagetou a strúhaným parmezánom.

Náš tip:

Neošúpané strúčiky cesnaku vhodíme do vriacej vody na 30 sekúnd, scedíme a až následne ošúpeme. Šúpanie pôjde rýchlejšie a jednoduchšie.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 1gFosfor: 6mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 6mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 22IUVlákniny: 1gKalórie: 12kcalDraslík: 14mgSodík: 130mgCholesterol: 5mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: cesnačka, polievka
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
POLIEVKY · ZELENINOVÉ POLIEVKY

Pridaj komentár