Francúzska cesnačka. Je iná, ako naša cesnačka, ale stále vynikajúca a francúzsky delikátna.
Túto provensalsku verziu cesnakovej polievky preslávila najmä Julia Child vďaka kuchárskemu bestselleru Umenie francúzskej kuchyne. Je iná, ako naša cesnačka, ale stále vynikajúca a francúzsky delikátna.
Suroviny – Ingrediencie:
EŠTE POTREBUJEME:
Postup varenia:
- Ošúpaný cesnak vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme ho vodou (cca 2 litre) a pridáme soľ, čierne korenie, celé klinčeky, bobkový list, celú petržlenovú vňať, tymian a šalviu. Všetko spolu privedieme k varu a necháme na miernom ohni povariť zhruba 30 minút.
- Ak nemáme po ruke čerstvý tymian či šalviu, môžeme do polievky pridať aj sušené bylinky. Zhruba ½ lyžičky z každej.
- Medzitým si v rúre vyhriatej na 180°C opečieme na plátky pokrájanú a olivovým olejom pokvapkanú bagetu (zhruba 10 minút).
- V inom hrnci alebo polievkovej mise spolu vyšľaháme tri žĺtky a postupne, po kvapkách k nim prišľaháme olivový olej (4 lyžice) a vytrovíme redšiu majonézu.
- Polievku precedíme cez husté sitko do samostatnej misky (hrnca) a ešte cez sitko pretlačíme rozvarený cesnak a bylinky do polievky. Premiešame.
- Po lyžiciach zamiešame zhruba 2 deci horúcej polievky do majonézy a potom za stáleho miešania prilejeme do krémového základu aj zvyšok polievky.
- Voňavú cesnakovú polievku dozdobíme opečenou bagetou a strúhaným parmezánom.
Náš tip:
Neošúpané strúčiky cesnaku vhodíme do vriacej vody na 30 sekúnd, scedíme a až následne ošúpeme. Šúpanie pôjde rýchlejšie a jednoduchšie.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 1gFosfor: 6mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 6mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 22IUVlákniny: 1gKalórie: 12kcalDraslík: 14mgSodík: 130mgCholesterol: 5mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
Kľúčové slová:
polievka