Držková polievka alebo držková je tradičný druh uhorskej polievky, ktorá obsahuje hovädzie držky.
Držková polievka alebo držková je tradičný druh uhorskej polievky, ktorá obsahuje hovädzie držky (pozri ďalej), papriku, cibuľu, bravčovú masť, pšeničnú múku, soľ a zmesi korenia. Má špecifickú chuť a kvalitná držková polievka je značne hustá. Držky sú nakrájané predvarené predžalúdky
Suroviny – Ingrediencie:
- 500 g držky
- soľ
- 40 g masť
- 40 g hladká múka
- 100 g koreňová zelenina
- 1 ks cibuľa
- 1 PL mletá červená paprika
- 1 PL olej
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnak
- majorán
Postup varenia:
- Držky riadne umyjeme v o viacerých vodách. Potrieme ich soľou a opäť umyjeme. Najskôr ich varíme 30 minút a z tohto varenie vodu vylejeme. Držky potom vložíme do inej čistej vody, ktorú osolíme, privedieme do varu a necháme variť asi 2 až 3 hodiny do mäkka. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme ju na oleji. Pridáme múku, opražíme, zalejeme trochou vývaru z držiek, riadne premiešame a necháme chvíľu variť. Pridáme zvyšný vývar.
- Držky, ktoré sa uvarili nakrájame spolu s očistenou zeleninou a pridáme do vývaru. Ďalej pridáme mletú červenú papriku rozmiešanú v oleji a mleté čierne korenie. Všetko spolu dovaríme. Polievku ochutíme majoránom a roztlačeným cesnakom.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 1gFosfor: 5mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 7µgCalcium: 1mgVitamín C: 1mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1IUVlákniny: 1gKalórie: 16kcalDraslík: 5mgSodík: 1mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 3gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
Kľúčové slová:
polievka