Recepty na obed Recepty na obed

Domáci chlieb pečený v pekáči

Domaci chlieb peceny v pekaci
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Príprava tohto domáceho chlebu začína ideálne deň vopred, preto aby sme dosiahli naozaj voňavý a chrumkavý chlebík.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Domáci chlieb pečený v pekáči
Príprava tohto domáceho chlebu začína ideálne deň vopred, preto aby sme dosiahli naozaj voňavý a chrumkavý chlebík.
ČAS PRÍPRAVY: 1 hr 20 mins
ČAS VARENIA: 2 hrs
0 mins
ČAS CELKOM: 3 hrs 20 mins
Druh jedla: Raňajky
Porcie: 1 porcia
Kalórie: 2002 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

KVÁSOK:

OSTATNÉ:

  • 280 g vlažná voda
  • 3 g sušené droždie
  • 400 g hladká múka T650
  • 50 g celozrnná hladká múka
  • 10 g soľ

Postup varenia:
 

  • Kvások: ideálne, ak ho pripravíme deň vopred, ale postačí aj 4 až 6 hodín pred miesením.
  • V nádobe (s viečkom) premiešame naváženú vodu s droždím a múkou. Uzavrieme a necháme aktivovať od 4 až do 24 hodín. Čím dlhšie bude kvások stáť, tým chutnejší chleba dostaneme.
  • Na druhý deň si do veľkej misky nalejeme teplú vodu, pridáme droždie a tiež kvások. Premiešame a prisypeme obe múky a soľ.
  • Cesto vypracujeme vareškou a potom navlhčenou rukou, keďže ide o skutočne redšie a zatiaľ lepkavé cesto. Všetko robíme v miske. Zakryjeme necháme postáť 30 minút.
  • Potom cesto opäť navlhčenou rukou prepracujeme, zakryjeme a necháme kysnúť asi 90 minút.
  • Následne cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prepracujeme a vytvarujeme do podlhovastého či okrúhleho bochníka. Podľa tvaru bochníka zvolíme misku alebo zapekaciu misku, ktorú vyložíme čistou utierkou, dobre pomúčime a cesto do nej uložíme a necháme ešte asi 30 minút podkysnúť.
  • Za ten čas dáme do rúry vyhriatej na 250°C nahrievať liatinový pekáč aj s pokrievkou (na 30 až 40 minút).
  • Pečenie: potom bochník opatrne vyklopíme do horúceho pekáča, povrch nerežeme (aby bol pekne tvarovaný), potrieme slanou vodou a zakrytý pečieme pri 250°C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 220°C, pekáč odokryjeme a chlieb pečieme ešte zhruba 30 minút.
  • Chlebík necháme vychladnúť a skladujeme zabalený v ľanovom vrecku alebo utierke.
  • Dobrú chuť!

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 2002kcalSacharidy: 420gProteíny: 57gTuky: 5gNasýtené tuky: 1gSodík: 3887mgDraslík: 589mgVlákniny: 15gCukry: 1gVitamín B6: 1mgCalcium: 85mgKyselina listová: 1007µgŽelezo: 26mgHorčík: 121mgFosfor: 594mgZinok: 4mg
Kľúčové slovo: chlieb
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
BEZMÄSITÉ JEDLÁ · PEČIVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hlasujte za recept.