Dnes si domáce cestoviny ozvláštnime o pečenú cviklu. Krásne cesto zafarbí a tá chuť… no jednoducho neodolateľné!
Dnes si domáce cestoviny ozvláštnime o pečenú cviklu. Krásne cesto zafarbí a tá chuť… no jednoducho neodolateľné!
Suroviny – Ingrediencie:
CVIKLOVÉ PYRÉ:
- 250 g cvikla
- 2 PL voda
- olivový olej
CESTO:
- 350 g hladká múka typ 00
- 1 ČL soľ
- 1/4 ČL mleté čierne korenie
- 2 ČL olivový olej
- 3 ks vajcia
- hladká múka na prácu s cestom
Postup varenia:
- Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Cviklové pyré: Cviklu ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Tie následne dáme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom (ak máme olivový olej v spreji, tak zľahka ním postriekame cviklu) a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút.
- Cviklu necháme vychladnúť. Potom ju dáme do mixéra s 2 PL vody a 1 ČL vínneho octu. Rozmixujeme na pyré.
- Cesto: Na pracovnú dosku si nasypeme múku a v strede si urobíme jamku. Do nej dáme soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, rozšľahané vajíčka a cviklové pyré. Vajíčka zľahka premiešame s cviklovým pyré. Potom ku "cviklovému vajíčku" pomocou vidličky zľahka primiešavame múku, kým nám nevznikne "mrvenička".
- Z vzniknutej mrveničky rukami vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš tuhé, tak pridáme trošku vody. Ak nie je dostatočne tuhé – pridáme trošku múky.
- Vypracované cesto zabalíme do celofánu a necháme hodinu odpočívať.
- Pomocou strojčeka na cestoviny cesto ešte niekoľkokrát "prevaľkáme" a následne narežeme na rezance alebo na požadovaný tvar. Pri práci s cestom podľa potreby cesto poprášime hladkou múkou.Ak nemáte strojček na cestoviny, tak pokojne použite klasický valček.
- Hotové cestoviny necháme trošku obschnúť a následne ich varíme v horúcej osolenej vode pár minút.
Vyživovacie hodnoty:
Cukry: 1gFosfor: 95mgHorčík: 19mgŽelezo: 4mgKyselina listová: 160µgCalcium: 13mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1IUVlákniny: 2gKalórie: 323kcalDraslík: 94mgSodík: 99mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 9gSacharidy: 67gZinok: 1mg
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
Kľúčové slová:
Cestoviny