Recepty na obed Recepty na obed

Domáca kvasená kapusta (červená) s cesnakom

Domáca kvasená kapusta (červená) s cesnakom
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Výborná a krásne sfarbená červená kapusta s nádychom cesnaku je pomerne jednoduchá na prípravu a chutí priam božsky.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Domáca kvasená kapusta (červená) s cesnakom
Výborná a krásne sfarbená červená kapusta s nádychom cesnaku je pomerne jednoduchá na prípravu a chutí priam božsky.
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 0 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 30 mins
Druh jedla: Desiata
Porcie: 4 porcie
Kalórie: 2 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 1 ks väčšia červená kapusta 2,2 kg pokrájaná
  • 3 PL soľ ideálne himalájska alebo morská
  • 6 strúčikov cesnak
  • ak treba prevarená alebo filtrovaná voda

Postup varenia:
 

  • Kapustu zbavíme vrchných listov, rozrežeme ju na polovicu a odstránime hlúb (koštiaľ).
  • Jeden z listov (nie úplne vrchný) si odložíme. Nakoniec ho použijeme na zaťaženie kapusty vo fľaši.
  • Kapustu postrúhame alebo nakrájame na veľmi tenké prúžky. Čim tenšie, tým lepšia bude.
  • Pripravíme si veľkú misu a na spodok uložíme vrstvu kapusty, ktorú zasypeme časťou soli. Proces opakujeme až kým sa kapusta i soľ neminú.
  • Misu prekryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút postáť pri izbovej teplote.
  • Po pol hodine ubijeme kapustu v miske tlačením, až kým nepustí čo najviac šťavy. My sme na to použili zaváraninovú fľašu, ale môžete to urobiť aj zovretou päsťou či paličkou z mažiaru.
  • Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, zakryjeme utierkou a opäť necháme postáť zhruba 10 minút.
  • Potom zmes aj so šťavou natlačíme do fliaš (na 2,2 kg vyšli 2 sedem decové fľaše). A rukou alebo vareškou zatlačíme, tak aby kapusta bola úplne ponorená pod šťavou.
  • Teraz využijeme list, ktorý sme si odložili na začiatku. Rozrežeme ho na menšie časti zhruba o veľkosti ústia fľaše a kapustu zafixujeme pod vodou niekoľkými kúskami kapustného listu.
  • Fľašu uzavrieme (nie úplne na pevno), položíme na tmavé miesto a skladujeme pri izbovej teplote.
  • Z času na čas skontrolujeme, pootvoríme a necháme uniknúť plyny (bublinky) nahromadené kvasením, pripadne dolejeme soľný roztok. Je dobé mať fľašu postavenú v miske či na tácke, pre prípadné preliatie pohára.
  • Už po troch dňoch bude mať kapusta kyslý nádych, najlepšie však chutí po 3 až 4 týždňoch kvasenia.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 1gFosfor: 2mgHorčík: 1mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 1µgCalcium: 3mgVitamín C: 1mgVitamín B6: 1mgVitamín A: 1IUVlákniny: 1gKalórie: 2kcalDraslík: 6mgSodík: 291mgNasýtené tuky: 1gTuky: 1gProteíny: 1gSacharidy: 1gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: kvasená kapusta
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
·
                           
Kategórie receptov:
PRÍLOHY
   

Není povolené komentovať.