Recepty na obed Recepty na obed

Dobošova torta

Dobosova torta
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Dobošova torta. Svetoznáma torta podľa Józsefa C. Dobosa.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Dobošova torta
Svetoznáma torta podľa Józsefa C. Dobosa.
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 40 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 10 mins
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 447 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

X KORPUS:

KRÉM:

EŠTE POTREBUJEME:

Postup varenia:
 

  • Korpusy: 2 žĺtky vyšľaháme s 2 lyžicami cukru do peny. Potom k nim preosejeme 2 lyžice múky a lyžičku kypriaceho prášku. Nakoniec do cesta zapracujeme jemný sneh vyšľahaný s dvoch bielkov.
  • Cesto rozotrieme na dno tortovej formy (23 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 5 až 7 minút. Korpus necháme vychladnúť na mriežke a následne z neho opatrne stiahneme papier.
  • Tento postup zopakujeme šesťkrát.
  • Krém: nad vodným kúpeľom vymiešame (nešľaháme) celé vajcia, cukor a škrob, kým sa cukor nerozpustí a hmota je na dotyk horúca. Odstavíme, necháme vychladnúť a následne elektrickým šľahačom vyšľaháme do tekutého krému bledej farby (cca 15 minút).
  • Vo väčšej miske potom vyšľaháme zmäknuté maslo s preosiatym kakaom do krémova a postupne (po žufankách) ku kakaovému maslu zašľaháme vaječný krém.
  • Vyskladanie: na tortový podnos alebo plochý tanier položíme prvý korpus, potrieme ho krémom vo vrstve približne rovnakej hrúbky, ako má korpus. Postup opakujeme ešte štyrikrát a krém rozotrieme a uhladíme aj po stranách torty (ešte by nám malo ostať trochu krému na finálne zdobenie). Strany môžeme obsypať mletými orechmi. Takto dáme tortu a zvyšný krém do chladničky aspoň na hodinu pred finálnym dokončením (zdobením).
  • Posledný (šiesty) korpus položíme na kus papiera na pečenie. V rajnici rozpustíme kryštálový cukor a upálime karamel, ktorý rozlejeme a okamžite rozotrieme korpus. A kým je karamel formovateľný, korpus rozrežeme ostrým nožom na osminy. Vzniknuté trojuholníky od seba oddelíme a karamel na nich necháme stuhnúť.
  • Dobošovu tortu neskôr dozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Pričom karamelové trojuholníky poukladáme do kruhu tak, aby sa opierali o ozdobné ornamenty a vytvárali krásnu trojrozmernú dekoráciu na povrchu torty.
  • Tortu uložíme do chladu na aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.

Podobný VideoRecept:

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 44gFosfor: 85mgHorčík: 39mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 7µgCalcium: 64mgVitamín D: 1µgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 885IUVlákniny: 3gKalórie: 447kcalDraslík: 128mgSodík: 334mgCholesterol: 83mgTransmastné tuky: 1gNasýtené tuky: 19gTuky: 30gProteíny: 2gSacharidy: 50gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: torta
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Torty

Pridaj komentár