Recepty na obed Recepty na obed

Čokoládový zákusok – Rigó Jancsi

cokoladovy zakusok Rigo Jancsi
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Ľahučký čokoládový zákusok (Rigó Jancsi). Toto je jeden z najľahších čokoládových zákuskov, aké ste kedy ochutnali.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Čokoládový zákusok – Rigó Jancsi
Ľahučký čokoládový zákusok (Rigó Jancsi)
ČAS PRÍPRAVY: 30 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr
Druh jedla: Olovrant
Porcie: 20 porcií
Kalórie: 154 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

KORPUS:

ČOKOLÁDOVÁ PENA:

  • 750 ml smotana na šľahanie
  • 7 g prášková želatína
  • 300 g čokoláda na varenie

POLEVA:

  • 100 g čokoláda na varenie
  • 50 g maslo

Postup varenia:
 

  • Korpus: bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli do peny, a potom postupne (po lyžiciach) pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame pevný, lesklý sneh.
  • Do bielkového snehu potom po jednom na menších otáčkach prišľaháme žĺtky.
  • Do vaječnej peny preosejeme múku, kypriaci prášok, kakao a už len zľahka špachtľou premiešame.
  • Hotové cesto vylejeme a zarovnáme na hlbší plech (33×23 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie a dáme piecť v rúre vyhriatej na 170°C na zhruba 30 až 35 minút.
  • Upečený korpus vyklopíme na mriežku, opatrne stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť. Keď vychladne rozrežeme ho po dĺžke (horizontálne) na dva pláty.
  • Čokoládová pena: vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť nalámanú čokoládu, odstavíme a necháme ju zľahka vychladnúť.
  • V malej rajnici zahrejeme (nevaríme) asi deci smotany, odstavíme ju a rozpustíme v nej želatínu. Dobre vymiešame, aby sa želatína úplne rozpistila.
  • Zvyšnú dobre vychladenú smotanu (650 ml) vyšľaháme do šľahačky a následne do nej zašľaháme smotanu so želatínou. Potom už len špachtľou primiešame rozpustenú čokoládu a miešame, kým nedostaneme pomerne pevnú čokoládovú penu.
  • Plech v ktorom sa piekol korpus vystelieme papierom alebo fóliou, na dno položíme jeden korpusový plát, ktorý potrieme čoko penou, zarovnáme a priložíme druhým korpusovým plátom.
  • Na vrch ešte rozotrieme polevu, ktorú sme pripravili rozpustením čokolády a masla nad parou a dezert uložíme do chladničky na aspoň 12 hodín.
  • Stuhnutý zákusok Rigó Jancsi krájame na tehličkové rezy.

Vyživovacie hodnoty:

Cukry: 9gFosfor: 51mgHorčík: 13mgŽelezo: 1mgKyselina listová: 18µgCalcium: 45mgVitamín D: 1µgVitamín C: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín B6: 1mgVitamín A: 327IUVlákniny: 1gKalórie: 154kcalDraslík: 80mgSodík: 61mgCholesterol: 25mgNasýtené tuky: 4gTuky: 10gProteíny: 2gSacharidy: 16gZinok: 1mg
Kľúčové slovo: zákusok
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče

Pridaj komentár