Recepty na obed Recepty na obed

Čokoládovo-karamelová tarta s morskou soľou

Čokoládovo-karamelová tarta s morskou soľou
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Krehké kakaovo-maslové cesto plnené krémovým karamelom, zaliate vrstvou čokolády jemne zasneženou vločkami morskej soli. Hriešne pokušenie.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Čokoládovo-karamelová tarta s morskou soľou
Krehké kakaovo-maslové cesto plnené krémovým karamelom, zaliate vrstvou čokolády jemne zasneženou vločkami morskej soli. Hriešne pokušenie.
ČAS PRÍPRAVY: 20 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 50 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 553 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

ČOKOLÁDA NA VRCH: KARAMEL:

  • 300 g kryštálový cukor
  • 100 ml voda
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 125 g maslo
  • 1 KL vanilkový extrakt
  • 100 g tmavá čokoláda
  • 80 ml smotana na šľahanie
  • 1 KL morská soľ

Postup varenia:
 

  • Cesto: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie.
  • Potom do masla s cukrom jemne zašľaháme žĺtky.
  • Cez sitko preosejeme odváženú múku, soľ a kakao. Miešame až kým nedostaneme drobivé a pomerne suché cesto.
  • Cesto navrstvíme do maslom vymastenej koláčovej formy, rukami dobre utlačíme a poprepichujeme vidličkou.
  • Korpus pečieme asi 15 minút v rúre rozohriatej na 180°C.
  • Karamel: Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor a pridáme vodu. Na miernom ohni zahrievame, nemiešame! Cukor privedieme k varu a naďalej bez miešania počkáme, kým nezačne tmavnúť. V momente, keď rozpustený cukor nadobudne karamelovú farbu, odstavíme z plameňa.
  • Postupne do horúceho karamelu primiešame maslo, smotanu a na koniec aj vanilkový extrakt.
  • Jemne vychladnutý karamel nalejeme na korpus a uložíme na do chladničky na asi 2 hodiny.
  • Smotanu zahrejeme v rajnici a tesne pred dosiahnutím varu je stiahneme z plameňa. Primiešame nasekanú čokoládu. Vzniknutú čokoládovú polevu nalejeme na vychladenú tartu a opäť uložíme do chladu aspoň na jednu hodinku.
  • Tesne pred servírovaním povrch koláča jemne posypeme vločkami morskej soli.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 553kcalSacharidy: 61gProteíny: 5gTuky: 34gNasýtené tuky: 10gCholesterol: 24mgSodík: 354mgDraslík: 175mgVlákniny: 2gCukry: 39gVitamín A: 1378IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 66mgKyselina listová: 51µgŽelezo: 2mgHorčík: 36mgFosfor: 119mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: torta
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Torty
   

Není povolené komentovať.