Recepty na obed Recepty na obed

Citrónový koláč s vanilkovým snehom

Citrónový koláč s vanilkovým snehom
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Delikátny žĺtkovo-citrónový krém v krehkom ceste, ukrytý pod kopčekmi vanilkového snehu.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Citrónový koláč s vanilkovým snehom
Delikátny žĺtkovo-citrónový krém v krehkom ceste, ukrytý pod kopčekmi vanilkového snehu.
ČAS PRÍPRAVY: 15 mins
ČAS VARENIA: 30 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 45 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 307 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

  • 225 g hladká múka
  • 3 PL práškový cukor
  • 1 štipka soľ
  • 150 g studené maslo
  • 1 ks žĺtok
  • 1 PL studená voda

KRÉM:

VANILKOVÝ SNEH:

Postup varenia:
 

  • Na cesto si v miske spojíme múku, cukor a soľ. Pridáme na kocky pokrájané maslo a prstami spracujeme suroviny do mrveničkovej konzistencie.
  • Pridáme žĺtok (bielok odložíme na sneh), vodu a vypracujeme celistvé cesto, ktoré zabalíme do fólie a uložíme do chladu na 30 minút.
  • Cesto potom vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 3 cm väčším ako je priemer našej koláčovej formy. Cesto navinieme na valček a vyrolujeme do vymastenej formy. Jemne ho utlačíme na dno a boky a poprepichujme vidličkou.
  • Na vrch položíme papier na pečenie a naň rozsypeme ryžu (fazuľu, cícer…), aby sme cesto zaťažili, čo zabráni jeho nafukovaniu počas pečenia.
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 10 minút, potom korpus vytiahneme, odstránime papier s „ťažítkom“ a pečieme ďalších 10 minút alebo kým nebude krásne zlatohnedé. Vytiahneme a necháme vychladnúť.
  • Na citrónový krém si v rajnici zmiešame cukor, škrob, vodu a citrónovú šťavu. Rajnicu položíme na stredný plameň a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Stiahneme z plameňa a necháme chvíľku vychladnúť.
  • Do ešte teplého krému zamiešame citrónovú kôru, žĺtky, maslo, necháme ho úplne vychladnúť a nakoniec ho navrstvíme na upečený korpus.
  • V čistej miske vyšľaháme bielka. Keď stratia priehľadnosť postupne (po lyžiciach) zašľaháme cukor a následne vanilkový cukor. Šľaháme až kým nedostaneme tuhý, lesklý sneh.
  • Sneh potom pomocou lyžíc nanesieme na povrch koláča v podobe malých snehových pusiniek a vložíme pod rozpálený gril na približne 5 minút, kým sneh nechytí krásne ružovú farbu.
  • Koláč uložíme do chladu minimálne na hodinu, potom môžeme krájať a servírovať.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 307kcalSacharidy: 60gProteíny: 3gTuky: 6gNasýtené tuky: 1gCholesterol: 5mgSodík: 121mgDraslík: 55mgVlákniny: 1gCukry: 38gVitamín A: 279IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 8mgVitamín D: 1µgCalcium: 11mgKyselina listová: 54µgŽelezo: 1mgHorčík: 8mgFosfor: 36mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: koláč
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY · Koláče
   

Není povolené komentovať.