Recepty na obed Recepty na obed

Bryndzový koláč so špenátom

Bryndzový koláč so špenátom
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Špenátová pochúťka z Francúzska s delikátnou slovenskou bryndzou.

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Bryndzový koláč so špenátom
Špenátová pochúťka z Francúzska s delikátnou slovenskou bryndzou.
ČAS PRÍPRAVY: 45 mins
ČAS VARENIA: 50 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 1 hr 35 mins
Druh jedla: Desiata, Olovrant
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 284 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

CESTO:

PLNKA:

  • 300 g špenátové listy
  • 2 PL maslo
  • 1 PL olivový olej
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 3 ks vajce
  • 1 téglik smotana na šľahanie
  • 1 KL soľ
  • 1/4 KL mleté čierne korenie
  • 1/4 KL muškátový oriešok
  • 200 g bryndza

Postup varenia:
 

  • Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ.
  • Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracovávame, až kým nedostaneme kvázi mrveničku.
  • Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 PL), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník.
  • Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút.
  • Medzitým si pripravíme špenát tak, že listy umyjeme a osušíme na papierovej utierke.
  • V panvici na horúcom masle a oleji opražíme cibuľku nasekanú na menšie kocky zhruba 5 minút, aby zmäkla.
  • Pridáme prelisovaný cesnak a minútku smažíme.
  • K cibuľke pridáme špenát a na miernom ohni dusíme asi 8 minút, kým listy nestratia objem.
  • Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme jemne vychladnúť.
  • Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč.
  • Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy (cesto obsahuje dostatok masla), pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút.
  • Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad sušenou fazuľou či ryžou a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier so záťažou a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať.
  • Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou.
  • Na korpus poukladáme dusený špenát s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ho vajíčkovo-smotanovou zmesou.
  • Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších cca 30 minút / do zlatohneda.

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 284kcalSacharidy: 27gProteíny: 4gTuky: 18gNasýtené tuky: 4gCholesterol: 1mgSodík: 301mgDraslík: 49mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 772IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 13mgKyselina listová: 64µgŽelezo: 2mgHorčík: 9mgFosfor: 44mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: koláč
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kategórie receptov:
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
   

Není povolené komentovať.