Recepty na obed Recepty na obed

Briošky

Recepty na obed - Briosky
                    Zdieľať Tweetni Pinterest WhatsApp

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa 🙂

5 hviezdičiek a 1 hodnotenie
Briošky
Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa 🙂
ČAS PRÍPRAVY: 2 hrs
ČAS VARENIA: 0 mins
0 mins
ČAS CELKOM: 2 hrs
Druh jedla: Večera
Porcie: 8 porcií
Kalórie: 66 kcal

Suroviny – Ingrediencie:
  

  • 500 g múka hladká
  • 4 PL cukor kryštálový
  • 1 dl mlieko
  • 1.75 dl voda
  • 1 ks žĺtok
  • 1/2 dl olej rastlinný
  • 1 balíček cukor vanilkový
  • 2 PL med
  • 1.5 KL soľ
  • 2 PL citrónová šťava
  • 21 g droždie čerstvé
  • trochu olej na vybitie
  • trochu mak na posypanie
  • 1 ks bielok na potretie

Postup varenia:
 

  • Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkovy cukor, sol a pomiešame cele lyžicou. Potom pridáme vaječný žltok, olej, med, napučaný kvások (1dl mlieko + 21 g drozdie + 1 kl cukor) a 1dl vlažnej vody do ktorej sme dali 2pl čerstvej citronovej štavy. Zvyšných cca.75ml vody pridávame postupne.Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dost lepkavé cesto. Následne si do dlane dame trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekolkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme 🙂 Ak cesto rychlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké 🙂 Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.
  • S bochníčkami pracujeme hned ďalej. Každý bochník vyšúlame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky 🙂 Briošky kladieme na plech s papierom trocha dalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25minút na teplejšom mieste podkysnúť.
  • Ked briošky podkysli, ich natrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190°C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  • Briošky su výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chut. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia velmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na ranajky s pohárom mlieka, kakaa, alebo s meltou 🙂

Vyživovacie hodnoty:

Kalórie: 66kcalSacharidy: 1gProteíny: 1gTuky: 7gNasýtené tuky: 1gTransmastné tuky: 1gCholesterol: 3mgSodík: 78mgDraslík: 19mgVlákniny: 1gCukry: 1gVitamín A: 22IUVitamín B6: 1mgVitamín B12: 1µgVitamín C: 1mgVitamín D: 1µgCalcium: 15mgKyselina listová: 1µgŽelezo: 1mgHorčík: 1mgFosfor: 11mgZinok: 1mg
Kľúčové slovo: Pečenie
Páči sa Vám naša stránka ?Pridajte si nás na Instagram: RECEPTY NA OBED
                           
Kľúčové slová:
                           
Kategórie receptov:
DEZERTY
   

Není povolené komentovať.